Hocam sektorden ve gerceklikten o kadar uzaksiniz ki sadece kendi echo chamber'inizdan edindiginiz bilgiler ile konusuyorsunuz. Kimsenin pembe gul dagittigi yok. Ozel sektorde mezun oldugun yer degil yaptigin islerin kalitesi ve deneyimin onemlidir. Kimse seni kara kasin kara gozun veya diploman icin ise almiyor. Ne kadar is yapabiliyorsun ne kadar duzgun yapabiliyorsuna bakiyorlar. Ha ben bu dediklerine inanmiyorum diyorsan dm'den iletisime gecin size cok yakin arkadaslarimdan 2-3'u ile tanistirayim. Bu adamlar Amazon, Google ve Booking'de calisiyorlar. Hicbirinin diplomasi yok. Sirkette bir muhendis ne kadar kazaniyorsa onlar da o kadar kazaniyorlar. Eger hedefiniz Aselsan gibi devlet kurumlari veya Baykar gibi savunma sanayi sirketleri ise onlar sirket politikasi geregi zorunlu tutuyor olabilirler. Ama bu genel sektoru yansitmaz. FAANG'de kimse muhendis olmadigi icin ise alinmamazlik yapilmaz mulakati gecemezse ise alinmaz. Umarim yeterince aciklayici olmustur. Eger hala dediklerime inanmiyorsaniz dm bekliyorum. Ikna etmenin cok zor olacagini dusunmuyorum. Egitim bir zorunluluk degil bir istek meselesidir. Kimse ben ise girmek icin diploma sahibi olmaliyim diye diploma almamalidir. Yoksa piyasada diplomali issizler gezinir.
Siz bu adamın üniversiteden kıdemli yazılımcı olarak çıkacağını falan mı sanıyorsunuz? Yeni mezun biri için konuşuyorsunuz ama nedense sürekli 10 yıllık yazılımcının imkanları üzerinden demogoji yapıyorsunuz. Udemyden ordan burdan izlediği eğitimlerle yaptığı 2 projeyle, 2 yıllık diplomayla başvuru yapacağı gerçeğini idrak etmeyi başarabilirseniz tartışacak bir konumuz olabilir. 2 yıllık, 2 proje yapan adamlar mı amazonda googlede da at koşturuyor? Şuraya cv lerini atında at gözlüğünüzün çerçevesini ölçelim. 2-3 arkadaşınız oralara girmeyi başardı diye başından beri söylüyorum cv atanı direk alıyorlar mı bu rahatlığınız nedir? Ultra süpersonik tedx konuşmacılarının hayatına benzemez bu siz çok hikaye dinlemişsiniz. Arkadaşlarınızın, kaynınızın kızının hayatını değil kendi yaşadığınızı anlatın. Öyleyse bende buraya 40 hikaye sayarım görümcesinin oğlu microsofta girmiş, baldızının teyzesi teslaya girmiş diye. Ben lisede bilişim teknolojileri okudum, 2 yıllık bilgisayar programcılığı okudum nedense sizin bu toz pembe dünyanız araya torpil soksak bile yaramadı. 3.2/4 ganoyla mezun oldum. Yaşanılanla sektörde kaliteli eleman olayı yeni mezunlar için sizin anlattığınız gibi ilerlemiyor hiç. Alaylı olsan vs. yıllarca sektörün içindesindir iş gösterir girersin, mülakata bile girmezsin. Yeni mezun biri 100 yere başvuracak olsa sizce kaçında mülakata çağrılır? Yapmak istediği bilgisayara format atmaksa evet yazılımsa hayır. Pespembe dünyanız, pırıl pırıl bi kafanız var güle güle kullanın. Sizin ezberden andonyanis okuyup yaptığınız bu yanlış yönlendirmeyi akrabalarınız feyz almaz umarım. Okumamayı özendiren bu tavırların asla savunulabilir tarafı olamaz. Bahsettiğiniz şekilde iş bulması için işsiz kalacağı, bulduğu çalışanın öz haklarına saygısız şirketlerde ezileceği, çekeceği çileyi, psikolojik sıkıntıları göz önüne aldığınızda değer mi? 4 yıllık mezun bi adamın kariyer adımlarıyla, 2 yıllık mezun adamın kariyer adımlarını eşit gören adam bilgili, görmüş değil ancak cahil olabilir. Son 5 yıldır ülkede bi furya oldu bu okuyup napıcan apartman yöneticisi mi olcan muhabbeti. Okumayanların, cahillerin diline pelesenk.
Bazı şirketlerde kendimiz görüyoruz 2 yıllık stajyere özlük hakkı verilmiyor gönüllü yaptırılıyor, lisans mezununa maaş+yemek+yol veriliyor. Bu ayrımı nitelik mi belirliyor stajyerlerde? Hiç sanmıyorum. Bazıları önlisansa 1 aylık, lisansa 6 aylık staj imkanı sağlıyor. Siz hangi sektöre mensupsunuz bilmem ama çalıştığınız yerin penceresinden kafanızı az dışarıya çıkarıp bakın belki hayatın gerçekleri yüzünüze vurur.
Yurtdışına bile çıkarken lisans mezunuysanız akreditesi varsa diplomanızın olmayana göre avantaj sağlıyor, işleminiz kolaylaşıyor hala alaylı olmayı, okumamayı özendiriyorsunuz.