Bu yazıyı bu işlere girmek isteyen ve burada bir ışık gören arkadaşlar için yazmak istedim. Bu sektöre girdiğimdeki durumlarla şu anki durumlar arasında dağlar kadar fark var. Her geçen gün şartların ağırlaştığı politikaların sertleştiği kazançların azaldığı bir dönemdeyiz. Marketlerdeki rekabetin her geçen gün artması, türkiyenin google tarafındaki pozisyonu ve ortaya çıkan işlerin kalitesinin düşüklüğü bu etkenlerden bazıları. Marketler gerçekten kitle anlamında büyük potansiyel barındırıyor ve herkese reklam ile kendini tanıtma fırsatı sunuyor. Hepimiz pasif gelirin peşindeyiz. Devamlı foruma girip yapılan ticaretlere alınanlara satılanlara bakıyorum. Bir çoğu malesef şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor. Yapılan yayınlanan işler muhattap bulamıyor unutulup gidiyor. Yani durum böyle herşey zor e yapmayacakmıyız diyenleri duyar gibiyim. Tabiki yapıcaksınız ama şu maddelere dikkat etmeniz gerekiyor.

1- Forumda elden ele dolaşan projelerle başarılı olmanız çok düşük boşa para ve zaman harcamanızı önermem
2- Yaptığınız projenin bir hedefi kitlesi olmalı. Örneğin polis sınavları uygulaması yapıyorsan bunu kaç kişi kullanabilir kaç kişi satın alır bunu düşünerek hareket etmelisin. Ben genelde globale içerik oluşturmanızı öneririm.
3- Sürdürülebilir reklam bütçeniz yoksa boşuna uğraşmayın artık keşfedilme başarılı olma şansınız yok denecek kadar az olsa bile çok uzun zaman alabilir. Sadece reklam bütçenizde yeterli değil bütçeyi hedefi doğru ayarlamanız lazım.
4- Bazı düzenlemler yaptırmak için forumda veya dışarda google hesaplarınıza yönetici olarak atadığınız kişilerin geçmişleri önemli zira googledan ban yemişlerse sizde banlanabilirsiniz.
5- İddia arkadaşlık vs gibi hızlı para kazanma yöntemleri ile kalıcı olmanız zor muhtemelende banlanmanız çok olağan.
6- Google apple mağazaları bir avm arkadaşlar milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Mağaza açıp ürün sergiliyorsunuz o iconlar o market görselleri nedir yuzde 95 i özenmiyor önemsemiyor. Bence market görselleri hepsinden önemli. Bu olmazsa indirilmeyi unutun uygulamanız ve oyununuz ne kadar profesyonel görünürse o kadar fazla indirilme şansı bulur. Hali hazırda yayında olan kişilerde devamlı ab testi yaparak daha fazla indirme alabilir geliştirebilir.
7- En önemli faktörlerden biride tabiki bütçe. Oyunu yaptırdığınız ve reklam tarafına ayırdığınız bütçe. Reklam olmazsa olmazmı değil tabiki iş çok iyidir niş bir kategoridir yürüyüp gidedebilir ama bu nadir olur. Bu işe yeni başlamak isteyen arkadaşlarım forumdan veya codecanyon gibi sitelerden ucuza proje alıp başarılı olabileceğini düşünüyor. Bu mümkün değil arkadaşlar açık konusayım. Yayınlarsın ama para kazanamazsın . O yuzden kullanıcıyı aldatmayan farklı özgün içerikler üretmek için bütçenizi kullanın. Adam duster oyunu yapmıs içine bir giriyorsun aman Allahım lamborginiler mclarenler havalarda uçuyor. Çok mod çok seçenek herşeydende koyalım kafası başarılı olmaz. Her yemekte kullanılan malzemenin bir ölçüsü var bu sağlanırsa ortaya lezzetli birşey çıkar. Sen peynirli börek diye kıymalı makarna sunarsan sıkıntı yaşarsın.
8- Bu storeların avm olduğundan bahsetmiştik. Milyonlarca kullanıcının burada olduğunu biliyoruz. Bir proje yaparken dürüst olmalıyız. Kendimizi kullanıcı yerine koymalıyız zaten hepimizde birşeylerin kullanıcısı değilmiyiz. Bir eser icra ederken bunu laf olsun diye değil gerçekten istenileni verebilen kullanıcının faydalanabileceği bir seviyede yapmalıyız. 5 yıldızlık bir oyun herkes yapamaz ama 3.5 4 lük bir oyun veya uygulama hedeflemeliyiz.
9-Proje yaptırmak en zor kısmı arkadaşlar. Yani bu uğurda gerçekten çok zaman ve para keybettim. Yani sadece forumdada değil dışarda piyasada bir çok kişiyle çalışma fırsatı buldum. Proje bazlı veya maaşlı çalıştırdığımız arkadaşlarımızda oldu ama istisnasız söylüyorum şurda işini düzgün yapan geliştirici bir elin parmaklarını geçmez. Çoğu genç hevesli arkadaşlar ve yetenekleri sınırlı. Kafandakini anlatıyorsun oo yaparız abi soyle olur abi boyle olur abi işe giriyoruz aman Allahım bitmek tukenmek bilmeyen sıkıntılar problemler cenazeler hastalıklar çabuk sıkılıyorlar. 10 ay maaş veripte işi teslim alamadığımmı dersin bastan nakit odeyipte projeyi bitiremeyenmi dersin bu şekilde belkide 100k param çöp olmuştur. Kimseyi töhmet altında bırakmıyorum ama işinin ehli işi zamanında teslim eden veya etmeye gayret eden iyi niyetli geliştiriciler bulmak zor.
10- Gelirli uygulama ve oyun alımı konusunda şahsi fikrim aylık max 10 katı gelirli fiyatına alıyorsanız alın oda risklide hadi 10 ay makul bir ihtimal 10 ayda paranızı geri alabilirsiniz tabi enflasyondan yatırdığınız para erimezse. Adamlar 24 36 ay para istiyolar şaka gibi. İşin ucunda türkiye desteği olmayan google varken kimse kendini güvende hissetmemeli bence. Ben alayım her ay ödeme alırım nede olsa diye düşünmeyin bir güncellemede sıralamanız kayar veya hesabınız nedensiz kapanabilir bunlar büyük riskler. Apple tarafından böyle şeyler çok olmaz ama android tarafında kim kime dum duma. Nedensiz sebebsiz kapanan onlarca insan var forumda konuları inceleyin. 1 oyuna 100k vereceğinize atıyorum 5 tane özgün proje yapın veya 2 tane proje artı reklam butcesi ayırın emin olun daha fazla sansınız olur.
11- Son olarakta vergi konusu. Youtuberlar sayesinde sağolsunlar bizim sektör gelirleride uzun zamandır mercek altında. Belli yaşın altındaki girişimcilere vergi indirimleri veya olanaklar var. Normal şartlarda gelirin yuzde 22si gelir vergisi yuzde 18 ide kdv olarak devlete gidiyor. Kazancın yuzde 40 vergiye gidiyor diye düşünebilirsiniz. 650 bin liraya kadar olan kazançlarda beyan etme vergi mukellefiyeti mecburi değil diye biliyorum bu konuda hassas bir konu bunuda göz önüne almanızı tavsiye ederim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Tabiki forumda alanlarında uzman arkadaşlarımız da var. İstenildiği takdirde önerilerdede bulunurum. Kimseyle polemiğe girmek istemiyorum zamanımda yok. Bunlar benim şahsi düşüncelerim ve tecrubelerim. Bu sektörle ilgili sorular olursa konudan veya özelden yardımcı olmayada çalışırım. Herkese hayırlı kazançlar