Gördüm ki bir arkadaş Avrupa'da yaşamayı baya eleştirmiş. Ama Türkiye'de çok daha kötü bir ortam olduğunu unuturak tüm yazdıklarını Türkiye ile karşılaştırmak istiyorum biraz boş zamanım var. Arkadaşın konusunu da en alta bırakıyorum.

Alıntı
- Türk olduğunuzu bildiklerinde tavırları değişir buna hazırlıklı olun
Eğer Türk'seniz işiniz Türkiye'de çok zor. Taksiye bile binemezsiniz. Türkseniz yabancılar gibi Kapadokya'yı Denizli Traverten'lerini gezmemiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Hele balon turu, paraşütle fethiyeden atlama falan bunları siz de anca televizyonda görmüş olma olasılığınız %90'lardadır. Ama bir yabancı gelip 1 haftada, sizin bütün bir ömür yapamadıklarınızı kur ve çalışma güçleriyle yapacaktır.

Alıntı
- Türk iseniz başka türk tarafından öpülme riskiniz vardır uyanık olun
Bizim en büyük düşmanımız yine içimizde olanlardır. Mesela istesenizde ev kiralayamazsınız. Hele evli değilseniz falan aman aman. Ev sahibi bekara ev yok deme lüksüne sahip. Tabi kiralayabilecek bütçenize uygun ev bulabilirseniz.

Alıntı
- Yurtdışı sizi beklemiyor geldiğinizde gerçekler tokat gibi yüzünüze çarpar (kadın tuvaleti yıkatırlar, bulaşık yıkatırlar, inşaat işlerinde çok ağır şeyler kaldırıp eliniz, beliniz fıtık olsada çalıştırırlar doktor bile olsanız denklik belgesi olmadığı için çok çekersiniz bu konuda bilginiz yoksa sakın atlamayın bu işlere)
Asgari ücretle zor bela iş bulan milyonlar olduğunu unutmadan okumanızı istiyorum. Sigortası yapılmayan yüzbinleri de şuraya iliştirmiş olayım. Olaki bir iş buldunuz ve çalışmaya başladınız. Grafik tasarımcıysanız, çay yapmaya da hazırlıklı olmalısınız. Esnek çalışma saatleri adı altında eve gidince de çalışma ihtimaliniz çok yüksek. Garsonsanız mesela tüm restoranı çekip çevirmeniz gerekebilir. Patronunuzun her istediğini yapmak zorundasınız çünkü büyük ihtimalle ödemeniz gereken kredi var.

Alıntı
- Çalışma şartları 5 kişi 1 odada kalarak askeri nizamdır tuvalet sırası vardır, Korkudan paraları donunuza saklarsınız, odada ki oda arkadaşlarınızı tanımazsınız
Bu konuda bizim ülkemiz biraz daha iyi diyebilirim. Eğer kadınsanız sahibinden üzerinden kalacak yeri ücretsiz bulma şansınız çok yüksek. Çünkü erkeklerimiz bu konuda çok centilmen. Ama bir erkekseniz... Ben ilk istanbula geldiğimde paylaşımlı bir ev bulmuştum. İlk geceden adam ben senin abinim bundan sonra birlikteyiz her şeyi aşıcaz diyip boynuma yönelince yumruğu yiyip yere yuvarlanalı henüz 3-4 yıl oldu. Sonrasındaiyi bir hindistanlı aile ile yaşadım 3-4 ay iyiydi yani hain planlarını öğrenenene kadar. bir anne ve 2 kızı yaşıyorlardı. bir gün annesi sabah odama bir girdi bağırmaya başladı bi baktım kızı yanımda yatıyor. Hayır bu hangoverı yaşayacak kadar sarhoş da değildim. Ama yatağıma girdiğini farketmeyecek kadar hastaydım. Sonrasında annesi ikimizi de evden kovdu. ortaya sonradan çıktı ki beni onunla evlendirmek için hain bir plandı. Türk vatandaşlığını hala çok isteyenler vardı o zamanlar. Hala var mı bilmiyorum

Alıntı
- Genç iseniz ayda 2000 Euro alırsınız ortalama 500 Euro kira 500 Gıda Elinize 1000 Euro kalır ve western ile türkiyeye sevdiklerinize göndererek her ay ortalama 25 Bine yakın birikim yapabilirsiniz
Gençseniz asgari ücret bile alamayabilirsiniz. eğer alıyorsanız dışardan da yeseniz evde de yapsanız günlük 100 tl yi gözden çıkartın yemek için. Aylık 3000 tl gıdaya gider, tek başınıza ev bulmanız imkansız. ama 3000 tl ye falan gaziosmanpaşada paylaşımlı evler görüyorum bi arkadaş bularak onunla kalabilirsiniz. 8500 tl maaşın 6000 tl si zaten dışarda ve aç kalmamak için gidiyor. Faturalar, yol, giyim falan bunlarısaymıyorum. Ama kendinizi çok zorlarsanız aylık 500 tl birikim yapabilirsiniz. ama sevdiklerinize bir şey gönderebileceğinizi hiç sanmıyorum

Alıntı
- Ailecek gidecekler için türklere ev verilmediği için (kısaca yabancılara) sağlam referans yada akrabanızın kefil olması istenir "biz türkler gibi suriyelilere daha fazla para veriyor diye" ev vermezler
"burada arkadaş söylemiş zaten suriyeli olmadığınız için size ev vermiyorlar. Çünkü sizin aldığınız maaş zaten belli neden size versin ki 1000 euroya yabancıya vermek varken"

Alıntı
- Ailecek gidenler Ayda karı koca vergiler dahil elinize kalacak net rakam (en alt kısaca işçiyseniz) ortalama 4000 Euro bunun 1500 Gıda 1500 Ev kirasıdır oda ev bulabilirseniz Geri kalan 1000 Euro ile ister lüx bir araba kredisine girer mercedes alarak türkiye'deki akrabalarınızı çatlatabilirsiniz
ailenle yaşamak çok çok daha zor çünkü paylaşımlı evde kalma lüksünü kaybediyosunuz. evet bu bir lüks iki asgari ücretli karı koca 17000₺ para kazanıyor. önceden olsaydı güzel paraydı valla. evli bir çiftin güzel bir evde oturması gerekiyor. eşi dostu akrabası misafir olacak. Ama bu zaten çok zor. nezih bir semtten bahsetmiyorum ama çok da harabe bi yer olmamalı ortalama bir yerde 10.000 tl ye ev bulabilir. kalıyor 7.500 tl. 4000 tl ye evde yemek yapsınlar işten yorgun argın gelip. kaldı 3500 tl. Kış geldiğinde işler zorlaşıyor çünkü minumum 1000 tl doğalgaz ödeyecekler ama ben bir yaz gününü hesaplayacağım. 500-750 tl arası elektrik- doğalgaz-su kaldı 3000. akbillerini toplamda 1000 tl ye dolduruyorlar sanırım çok emin değilim. kaldı 2000. Yazamadığım o kadar çok gider var ki. Ama yinede 2000 artsın.

İşin özünü yazmayacağım. Varın siz anlayın. Tatilde bir yere çıkamayan, 25 yaşına gelmiş türk gençlerini konu alayım %90 ınımız farklı bir ülke, %30 umuz farklı il dahi görmemişiz. Nasıl bir gelişim bekliyoruz. Avrupada yaşayan adam 3 dil öğrenmiş, 25 ülke gezmiş, yüzlerce farklı kültür tanımış. Hiçkimse de çıkıp demesin kardeşim sen de kendini geliştir diye. Bir ülkenin %95'i üniversite dahil 11 sene ingilizce eğitimi görmüş ve hala ingilizcede sadece my name is ibrahim diyorsa, %95 ine kendini geliştirmemiş diyemeyiz. neyse boş zamanım tükendi. Yüzdeliklerin hepsi, verdiğim örneklerdeki tüm rakamlar tahminimdir 3 aşağı 5 yukarı sapmalar veya tamamen yanılmalar olabilir.Okuduğunuz için teşekkür ederim. Ama ülkemin gençlerinden çok çok ümitliyim. Herkes kendi öz eleştirisini yapmalı bir sonraki nesile Güzel bir türkiye bırakmayı hedeflemelidir.Ayrıca eklemek istiyorum hayalim milliyetçiliği ırkçılık sanmayan,ulan şuraya şu çöpü atmayayım,şu ışık boş yere yanmasın diyebilen, devletin malı deniz yemeyen domuz zihniyetinden uzak insanlarla bir arada yaşamaktır.

Arkadaşın linkini de şuraya bırakayım.

https://www.r10.net/off-topic/368956...gercekler.html