Yazilanlarin birazini okudum.Genel itibari ile benzer soylemler ve benzer sorunlardan bahsedilmis.
Parasal konulara gelirsek gitmek istedigin ulkeye "0" olarak gidiyorsan en alt sartlarda calismak zorundasin baslangic olarak.(Asgari ucret vs.)
-Eger Turkiyeden cikmadan bir firmayla mesleki anlamda anlasiyorsan iyi bir rakama baslayabiliyorsun ama tabi ayni pozisyonda yerli is arkadasinin altinda bir rakama.(Buda normal adam riske girip seni aliyor,ileride esitleniyor tahminen parayi cok dert etmiyorlar seni begendikleri surece)
-Turkluk konusuna gelirsek ; ben Hollanda da yasiyorum 1 senedir.Turk vatandasligiyla alakali olarak bir eksi yon gormedim veya bana yansitilmadi.Tek anlatilan ve benim yorumladigim durum su oldu : Turkiyede Kurtum diyen vatandaslarimiz burada Turkum diyerek kimlik karisikligina yol acmis.Bununla alakali sohbetlerim oldu buranin yerlileriyle biraz acikladiktan sonra kafalarinda oturdu.Burada sosyo-kulturel olarak ve koken olarak farklar olsada etnik anlamda ayirmiyorlar kendilerini o yuzden garipsedikleri nokta bu.
-Turk Turku gurbette oper lafi %100 dogru bir laf.Mumkun oldugunda uzak durmakta fayda var ticarette ozellikle.Onun harici gundelik hayatta pek fazla diyalogum yok ama cok gozlemliyorum ve alisveris yaptigim alanlarda denk geliyorum.Her Avrupa ulkesinde oldugu hepsi agliyor gecinemediginden bahsediyor ama dukkanlarinda veya isyerlerinde en yuksek calisma saatleri onlarda.Egitime onem vermiyorlar 4 kisiye ev herkes calisiyor burada cocuk isci olarak calisma imkanlari var 14-15 yasindan ihtibaren cocuklar legal calisabiliyor (min. saatlerde) ondan dolayida Turk kardeslerimiz tum aile calisiyor ve son model araclar-kiyafetler-telefonlar ve imkanlara sahipler.Ama ulkemizde genel bir aglama gorundugu uzere mevcut... Burada yerlilerden daha iyi imkanlara sahip yasiyorlar.
-Bir takim arkadaslar bahsetmis ezilme-buzulme var vs. Tamamen yalan.Turkiyedeki hayatin gibi herhangi bir Avrupa ulkesinde yasarsan seni ezmeyi birak havaya kaldirir sallarlar.Sen adamin ulkesinde kendi kafana gore kural-hukuk uygulamaya calisirsan maymun gibi gezersin.Adamlara adapte olarak yasarsan sisteme,kurallara,insanlara ve hayvanlara saygili olursan oranin kendi vatandasi gibi saygi gorur ve hayatini surdurursun.(Beni eziyorlar-ustume cikiyorlar diyen adamin yanina gidip yasama tarzini gormek lazim.Ben 1 yildir kimseyle sorun yasamadim cunku once gozlemledim neler farkli,sonra uyum saglamaya basladim ve hala saglamaya,ogrenmeye calisiyorum)
-Gelelim ev ve cevre konusuna : Hollanda tarafi kiralar pahali maalesef ve ev bulmak zahmetli.Zahmetliden ziyade birazda tuzlu bizim Turk kardeslerimizin dem vurdugu konuda para her zamanki gibi.Iclerine giremiyoruz yerlilerin gibi ithamlar var komik geldi.Sen gidip 500-600 EU verip en uygun bolgede oturmaya calisirsan bu normal.Tum sorunlu irklar ile birlikte yasamaya calistiginda sonra Avrupada sorunlar var gibi yorumlar yaziliyor.Adamlar zaten devlet olarak bu tarz konutlari disari veya uygun yapiyorki insanlar oraya yonelsin.Sen 1000-1500 gozden cikar bakiyim nasil evlerde oturuyorsun(50 tane ornek atarim).Ayni evde 4 kisi calisip kutu kadar evde,kus kadar kira verince biz kotu sartlarda yasiyoruz diye aglayan arkadaslar kusura bakmasin.Ayda eve en dusuk maastan hesaplasak bile 8-9k para giriyorken sen 700 EU kira verirsen ve yasam sartindan bahsedersen acikta olmayan heryerimle gulerim...
Sayfa sayfa yazar eklerim bu tarz seylere.Disari cikacak veya cikmayi dusunen arkadaslar icin yaziyorum Turklugumuzu heryerde yasayabilirsiniz ama onemli olan kafaniz.Gittiniz ulkenin bayragina-sistemine-hukukuna-insanina saygi duygudunuz surece tum herkes sizi kabullenir ve benimser.Ben Turkiyedeki hayatimi kafamla beraber buraya tasiyacam derseniz Turkiyede kalin sonra irkcilik yapiliyor dersiniz.Dugunlerde konvoy falan yapmaktan vazgecemem,kaldirim ustune park ederim babamin ciftligi gibi her bosyere arabami sokarim diyorsaniz yine Turkiyede kalin.Disarida kimse kimligimizi sorgulamiyor hatta saygi duyuyorlar kurallar cercevesinde evinizde-cocugunuza-ailenizin icinde kulturunuzu-dininizi istediginiz gibi yasabiliyorsunuz.Musluman bu falan diye bir ayrim gormedim,camiye gidenide var kilisiye gidenide burada insana insan oldugu icin deger veriliyor.Cok cok yazilacak sey var ama insanlarin yasamlarini bilmiyorum muhakkak olumsuz olaylarda var olmuyor demem ama genele yaymak mantiksiz.Senede bir denk gelir belki oda Turkiyede yasanilan gunluk olaylar gibidir biz kendimizi burada "Disardan"insan olarak gordugumuz icin abartiyoruz psikolojik olarak.