""biz türkler gibi suriyelilere daha fazla para veriyor diye" ev vermezler "
konunun kilit cümlesi.
bunun ana sebebini, görmemişliğe ve sermayenin çok yanlış zihniyetlerde toplanmasına bağlıyorum.
avrupalının geneli okumuş etmiş, kültürlü, birikimli insanlar. bizim memleketin görmemişleri gibi 2. 3. 5. 10. ev peşine düşeyim dertleri olduğunu sanmıyorum. ya ailelerinden kalan evlerde yaşarlar ya 1 ev 1 araba alır kalan parasını çocuklarının eğitimine, ihtiyaçlarına, ailecek sosyal yaşantısına vs ayırır, dünyayı falan gezmek isterler.
bizde ise kafa şudur.
çocuğu aç gezer, kendisi aç gezer, aile aç gezer, eğitim bilgi birikim donanım gibi dertler hiçbir zaman yoktur ve ele avuca geçen her kuruş kıyıda köşede biriktirilip 1 evi varsa 2. ye koşturulur. dönüp ardına, çoluğuna çocuğuna bakmaz, kendisine bakmaz, sosyal yaşamı, genel kültürü vs hiç saymıyorum bile. 3 evi olsa yine ne kendisi ne ailesi doğru dürüst beslenir, gezer tozar; onun yerine 4. ev peşine düşer.
böyle bir zihnin hakim olduğu ülkede elbette "para" öncelikli olduğu için sahip oldukları evler de Türklere değil, daha fazla para ödeyen İranlıya, Suriyeliye vs kiralanır. ardından bakarlar ki kiraları ne kadar artırırlarsa onu ödeyen bi yabancı mutlaka bulunuyor, fiyatlar daha da uçar. evin kendi fiyatlarından tut kira fiyatlarına.
böyle bir açgözlülük, böyle bir görmemişlik, böyle bir doyumsuzluk olan ülke de elbette hak ettiği gibi yönetilmenin ötesinde, üstüne milli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalır. demografisi bozulur, kültürü yozlaşıp değişmeye başlar, herkes tuttuğunu öpme arzusunda olur vs vs.
her şey düzelse dahi bu zihniyetin düzelmesi için en az 100-150 yıla ihtiyaç olduğu açık. ne zaman ki insanımız teraziyi önüne koyar, her şeyi sorgulamaya önce kendisinden başlar, ancak o zaman ne avrupa ne başka bir toprağa gitme meselelerinin tartışılması son bulur.