Şahıs işletmesi mükellefiyet başlangıç işlemleri ve öncesindeki danışmanlık hizmet bedeli olarak sizden 1500-3000 TL arası ücret talep eder mali müşavir.

İmza sirkülerine gerek yok, imzanız zaten tüm resmi kurumlarda kayıtlı, aynı zamanda kimlik arkasında bile imzanız var, vize işlemleri vs için istenirse ancak o zaman çıkarıyor arkadaşlar.

Oda kaydına da gerek olmayabilir, yapılan iş zaruri bir oda kaydı gerektirmiyorsa gereksiz yere aidat ödemeyin, yine kredi vs çekmek için mecbur kalırsanız kayıt olun, ben çoğu zaman arkadaşlara oda kaydı yaptırmıyorum.

Yıllık da toplamda 6k civarı beyannamelerinizin damga vergisi olur, üzerine yıllık kira bedelinizi ve aylık 1k civarı mubasebe ücretini ekleyip hesabınızı yapın.

Kazancınız varsa kesinlikle vergi mükellefi olun, zararda oluyorum ya da başa baş giderlerimi ancak karşılıyorum diye düşünmeyin, gerekirse bir sene para kazanmamayı göze alın, giderlerinizi karşılamanız kâfi. Mükellef olmak size daha kurumsal bir kimlik kazandırır, resmi olarak iş yapıyor fatura düzenliyor intibası uyandırırsınız, daha fazla daha düzgün işler alabilirsiniz, çevrenizin size bakışı da daha farklı olur.

Kuruluş işlemleri ve ticari hayat vergilendirme mali danışmanlık için destek isteyen arkadaşlar yeşillendirebilir.