webisyo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar merhaba, ekonominin pek hoş olmadığı şu dönemde altın alınmıyor dolar alınmıyor ( çok makas var ) bankaya yatırayım diyorum. Şartların normal olduğu dönemde kesinlikle paramı faize yatırmam. Ancak kenarda duran paramın değer kaybetmemesi adına zorunlu olarak faize yöneleceğim sanırım.

Ancak bunun adının sadece faiz olduğunu düşünüyorum. Yani para kazanmak anlamında bir şey kazanmayacağız zaten. Markete gidip yumurta alıyoruz 1 ay sonra aynı yumurtayı farklı rakamdan alıyoruz. Bankadaki para da o şekilde artacak. Yani böyle bir ortamda bu faiz midir ? Haram mıdır ? Fikri olanlar düşüncelerini paylaşabilirse sevinirim.

NOT: Şimdiye kadar hiç faize para yatırmadım ancak kenardaki tl lerim her gün daha fazla erimeye başladığı için artık bir şey yapmam gerekiyor.
NOT 2: Lütfen ayet atmayınız. Kendi fikirlerinizi yazabilirseniz sevinirim.

Teşekkürler.
Sistemi az çok bildiğim kadarıyla anlatayım ama öncelikle faiz kesinlikle haram bu tartışılamaz, başkalarının yapıyor olması bizi de kurtarmaz. Yaşadığın ülkede mecbur kalmadığın sürece sabretmek en dorğusudur , kuranda sürekli sabretmekten bahsediyor. Sürekli bizi zorlayan şeylerle hayat boyu karşılaşacağız bu da yaratılışın kuralı ama sabretmek de insanın sınavı. Şimdi peki nasıl bir farklı yok izleyebilirsin katılım bankacılığı islam ülkelerinde çok popüler bunun bir kaç nedenini anlatayım. Öncelikle katılım bankasından kafana göre gidip ihtiyaç kredisi alamazsın alacağın şeyin bir gerekçesi olmalı ve banka senin yerine alır sana verir sen bankaya ödersin , zaten hiç katılım bankalarının bas bas bağırdığı kredi reklamı göremezsin , eğer sen bankaya para yatırırsan da aynı şekilde o para yine sadece yatırım yapmak isteyen kişilere gider, Toplanan para dinen haram kılınmış işlerde kullanılamaz mesela alkollü bir işletmeye kredi verilemez veya katılım sigortası yapılamaz. Banka elindeki parayı faizsiz yatırımlarda tutar veya değerlendirir. Burada ki amaç islama en uygun bankacılık sistemini geliştirmek illa yine açıkları olabilir ama iki yöntem arasında kalıyorsan katılım bankacılığını seçmek daha uygun olacaktır.

daha derinlemesine araştırabilirsin dediğim gibi tamamen kurtarmaya bilir ama ilk cümlemde ki gibi mecbur kalıyorsan da islama en uygun olanı seçmen mantıklı.