Selamlar R10,

Forumda gitgide arttığı ve süreçten dolayı artmaya devam edecek olmasından dolayı bir başlık açmak istedim. Bu başlıkta yurtdışına nasıl gidebileceğinizi gerçeklik yoluyla anlatıyor olacağım.

Öncelikle gideceğiniz ülkede insan gibi yaşamak istediğinizi varsayıyorum. Dolayısıyla yasal olmayan yolların en başta önü kapanıyor. Gittiğiniz ülkede her daim korkuyla yaşamak, getir-götürcü olmak, mülteci olmak istemezsiniz. Ayrıca kaçak gidişler suçtur.

Hayat maalesef zorlu ve kolay yoldan refaha ulaşılan bir yer değil. Siz mücadele edip, realist olmadığınız sürece hayatınızı değiştirecek sihirli bir değnek olmayacak. Olacağını düşünenler konsolu açıp "HESOYAM, BAGUVIX, ROCKETMAN" yazabilirler : )

Gelelim yurtdışına gitmek için gerekenlere:

- Gidilecek ülkenin yabancı dilini en azından derdinizi anlatabilecek kadar öğrenmek. Bakkala gittiğinizde elinizle "ahu buhu" diye alacağınız ürünü gösterebilirsiniz ama illa ki insanlarla konuşabiliyor olmanızın gerektiği durumlarla karşılaşacaksınız. Sizi orda tercüme edecek biri olmayacak, yalnız olacaksınız.

- Gittiğinizde minimum altı aylık yaşam masraflarınızı karşılayabiliyor olmalısınız. Azıcık parayla çıkayım, Allah rızkımı verir diye bir düşünce gerçeklikten uzak olacaktır. Kendi ülkenizde değilsiniz.

- Global bir uzmanlık alanına sahip olmak. Gideceğiniz ülkeye girebilmek, yaşama ve vatandaşlık hakkı elde etmek için bir uzmanlık alanınız olmalı. Bu yazılım olur, tesisatçılık olur, boyacılık olur, çiftçilik olur. Bunu siz belirleyeceksiniz. Elinizde bir uzmanlık olmadan anca turist vizesiyle vs. kendinizi kandırır, geri dönersiniz. "Kardeşim ben senin ülkene şu katma değeri üreteceğim, beni alman senin yararına." özgüveni evrak işlerinizi de çok kolaylaştıracaktır.

- Farklı bir coğrafyada yaşayabilir miyim muhasebesini yapmak. Neden ülkemizi terk etmek istiyorsun? Gittiğinde için burulacak mı? Mutluluğu bulabilecek misin? gibi sorulara net cevaplar verebiliyor olman lazım. Ben kendi adıma kebaptan, coğrafyamdan, samimiyetten vazgeçemem mesela. Böyle söyleyince komik geliyor ama gurbette ağır hissedilen gerçekler bunlar.

- Kültürün, yasaların ve hayat tarzının sizin için uygun olup olmadığını; hayat pahalılığı vb. konuları iyi araştırmalısınız. Amerika ve Afganistan iki zıt ülke mesela. Bu Avrupa içinde bulunan iki ülke için de geçerli olabilir.

Yukarıdaki şartları sağlayamıyor iseniz sadece geçici sürelerle gidebilirsiniz. Önce bu şartların zeminini oluşturun. Ondan sonra Dünya'nın kapıları size zaten açılacaktır. Başarılı bir öğrenci iseniz burslu bir şekilde okutulabilirsiniz. Maddi durumu iyi olanlar Dil Okulu, Work and Travel, Erasmus, Yatırım Yapma gibi opsiyonları araştırabilir.

Tartışma başlığı değildir. Gerçeklik her şeydir.

Herkese iyi forumlar dilerim.