Merhabalar.
Öncelikle geçmiş olsun. Bu durum kanunların oluşturuluş şekli nedeniyle sık yaşanan bir durum.
Örnek vermek gerekirse. Size yüzde 99 ilamsız icra takibi başlatmışlardır. Aynı şekilde siz şu anda
Ali Koç'a 1.000.000.000.000,00 $ lık icra takibi başlatabilirsiniz. Bunun önünde hiç bir engel yok.
(Bu takibin harcını ödemeniz şartı ile. Yaklaşık 99.700.000.309,80 TL harcı icra dairesine vermeniz gerek)
Aynı şekilde ister Coşkun bey e ister cumhurbaşkanına isterseniz de bambaşka birine bu takibi
başlatabilirsiniz. Kanunen bunun önünde hiç bir engel yok. Fakat aynı şekilde bu takibi durdurmakta
kolay. Bir peçeteye "borca itiraz ediyorum" yazıp dosya numarasını ekleyip imzalayıp icra dairesine
elden teslim etmeniz yeterli.
Asıl kısım bundan sonra başlar. İtirazın kaldırılması yoluna gidilir. Mahkeme bu borcun olup olmadığını
inceler. Eğer borcun var olduğuna karar verirse ilam oluşturur ve bu ilamla icra takibine devam edersiniz.
Ve bu ilamı iptal ettirmek pek mümkün değil.
Bu sistemin çeşitli sebepleri var. Uzun uzun anlatabilirim. Ama siz dahil kimse okumaz. Şimdi yapmanız
gereken takibe itiraz etmek. Karşı taraf haklı ise dava açabilir. Dava sonucuna göre hareket edersiniz.
Dava açılır ve borç kesinleşirse ya da takip ilamlı ise o zaman işler farklı yürür. Şu anda 3 gün içinde
itiraz borca itiraz edin. Ne olur ne olmaz. Kardeşininiz icra dairesine elden dilekçe verebilir. E-imzası varsa
vatandaş uyap üzerinden de itiraz dilekçesi gönderebilir.
Süre konusuna gelirsek. İstanbul'un fethinden önce vefat etmiş bir kişinin bir arkadaşına olan borcunu
tahsil etmek için alacaklının şu andaki resmi varisleri icra takibi başlatabilir. İspatı ayrı bir konu. Ama icra
takibi başlatması mümkün.
(Merak eden varsa diye yazıyorum. İcra takibine itiraz edilirse ve dava açılmadan süreler geçerse ödenen
harç devlete kalır. Bu nedenle kimse kazanamayacağı bir takip için bu parayı vermez.)
İyi forumlar
Merhabalar, detaylı yanıt için teşekkürler. Gidip itiraz edeceğiz yarın. Araştırdığım kadarı ile araç ticari olmadığı sürece böyle bir hakları yok, kullanılan aracın ticari araçları olmadığını ve bir araçları daha olduğunu biliyoruz. Sigortamız masrafları karşıladı, kaskomuzda var. Bizimde karşı tarafında var. İnternette eriştiğim bilgiye göre ticari olması durumunda böyle bir hak talep edebiliyorlar, ayrıca yine kasko aracılığı ile bu süreçte ikame araç alabiliyorlarmış ama almamışlar. Ben bu denklemden haklı çıkabileceklerini zannetmiyorum pek.