Turkiyeden baska verginin vergisinin alindigi baska ulke biliyor musuun? Ben bilmiyorum.
Bu yuzden Turkiyede 1 tane parasiyla, yurtdisinda 2-3 tane alabiliyorsun.
Mevzu odenen vergi degil, vergilerin sacma olmasi ve hizmet olarak geri donmemesi.
Hocam bunu söylerseniz katılıyorum lakin bizim ülkemizde de herkes vergisini doğru veriyor mu bunu da sorgulamak lazım. Vergi vermek vatandaşlık borcudur mesela ama bakkaldan büyük şirkete kadar herkes normal ödemesi gereken vergiden kaçıyor. Keza bu forum içerisinde de bu arkadaşlardan bolca var olduğuna eminim

Vergi nihayetinde devletlerin birincil gelir kaynağıdır.
Adamlar katma değerli yüksek kalite mal satıyor hizmet satıyor. Sırf adamların 2-3 şirketiyle bu ülkenim dış borcunu kapatırsın. Belkide bir şirketle bile olur. Sen bu ülke vatandaşından aldığın gibi vergiyi abd, almanyada al adamlar iç savaş çıkarır. Türkiyede daha milyon dolarlık vergiler siliniyor, devlet arazileri bedelsiz kiralanıyor. Nasıl bir mantıkla savundunuz anlamıyorum. Bu vergiler har vurup harman savrulmasa iddaa ediyorum g7 ye gireriz. Ama bizim millette o kafa yok. Verdiği verginin hesabını sormaz.
Edit dünyanın neresinde görülmüş bir araba kendine bir araba devlete almak. Ne alıyorsan 1 tane de devlete veriyoruz. Tamam alsın hadi onada birşey demiyorum. E bu kadar vergiye rağmen bu vatandaş niye eziliyor bu kadar. Niye yap işlet devretli yapıyorsun. Elin abd si her vatandaşına pandemide dolar dağıttı burda onu bile yapamadılar.
Neyse çok gaza geldim. Kendimi ifade ettim sonuçta.
Evet hocam kendinizi ifade ettiniz. Emin olun ki bi zatihi içeride de bunlar dile getirilen konular. Özellikle gençler için. Lakin bende önceki yazılarda kendimi ifade ettiğimi düşünüyorum. Bahsi geçen ülkeleri sadece vergi kısmıyla kıyasladım. Bazıları sadece Türkiye vergi alıyor zannediyor. Diğer ülkelerin aldığı vergi neredeyse hiçbir şey zannediyorlar. Fakat 2022 yılı gelir vergisine bakacak olursak OECD verilerine göre 27 ülke arasından 19. sıradayız. Peki bu oranı kaç kişi doğru bir şekilde veriyor? Bence bir hayli bu sayı az

. Bu bir ütopya değil hepimiz az çok çevremizden görebiliriz. Bu sebeple eskiden beri düzensizliğe alışılmış bir ülkede bu tarz konulara devlet "belki de" bu açıdan yaklaşıyor olabilir. Benim kanaatimce tabi. Lakin başta da söylediğim gibi ÖTV oranı düşürülmesi gereken bir konu. En azından öğrenciler için bile olsa makul bir hareket olur. Bunun sinyalleri de verilmişti diye biliyorum.
Bir de toplanan vergiler bize fazla geliyor fakat işin küresel boyutundan baktığımızda büyük bir meblağı bulmuyor. Ki gelen vergileri memur maaşlarına ayırsak belli kısımlarını zaten ciddi meblağlar çıkacağı aşikar. Yap-işlet-devret'e dönüşün sebebini açıklayayım; eskiden mesela adam devlete bağlı kömür ocağında çalışırdı. Oradaki amir rıfat abiyle ahbaptı bankamatik memurluğu yapar aydan aya gelir parasını alır gider ama gariban mehmet amca orada can tehlikesi altında çalışmaya devam eder. Otoyol işletmelerinde babalarımız gelir parayı verir ama oradaki memur o paranın bir kısmını kırpar cebine atar. Bu gibi örnekler 90'lar da ciddi oranda yaşandı ve büyük problemler doğurdu. Devlette hem yap-işlet-devret yaparak devletin maddi yükümlülükten uzak tuttu hem de devlet personelden yada bu tarz gelir-gider dengesizliğinden uzak kaldı. Keza yid yaklaşık 300 senelik bir geçmişe sahiptir.
Türkiye'de 60 yıldır falan sanırım tam tarihi bilmiyorum ama açılan bazı YİD'ler bunlar mesela. Bir çoğu ise bunların CB. Erdoğan döneminden önce.
YİD Projeleri - Marmara Ereğlisi-Trakya Doğalgaz Kombine - Marmara Ereğlisi-Unimar Doğalgaz - Gebze-Dilovası Doğalgaz - Esenyurt Doğalgaz - Birecik Barajı ve HES - Berdan - Çamlıca HES - Aksu-Çayköy HES - Fethiye HES - Tohma-Medik HES - Girlevik II-Mercan HES - Gaziler HES - Gönen HES - Kısık HES - Hasanlar HES - Suçatı HES - Dinar II HES - Ahiköy I-II HES 31 - Sütçüler HES - Bozcaada Rüzgâr Enerjisi - Çeşme-Alaçatı Rüzgâr Enerjisi ULAŞTIRMA HAVAYOLU ULAŞTIRMASI - Antalya Havalimanı I. ve II. Dış Hatlar Terminalleri - Atatürk Havalimanı Dış Hat Terminal Binası - Dalaman Havalimanı Dış Hat Terminal Binası - İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hat Terminal Binası - Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hat Terminal Binası -Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri KARAYOLU ULAŞTIRMASI - Göcek Tüneli - Otoyol Hizmet Tesisleri DENİZYOLU ULAŞTIRMASI - Çanakkale Kepez Limanı Üstyapı Tesisleri - Güllük Gemi Yanaşma İskelesi - Bodrum Yolcu İskelesi - Trabzon Limanı DEMİRYOLU ULAŞTIRMASI - Antalya-Alanya Demiryolu Projesi - Kapıkule Demiryolu Hudut Garının Yeniden Yapılandırılması KENTİÇİ ULAŞIM - İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi TURİZM - Bodrum Turgut Reis Yat Limanı 32 - Didim Yat Limanı - Çeşme Yat Limanı - Sığacık Yat Limanı - Kaş Yat Limanı - Alanya Yat Limanı - Mersin Yat Limanı - Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri - Datça Yat Limanı - Tekirdağ Yat Limanı - Yalova Yat Limanı - Afşa Adası Yat Limanı İÇMESUYU - Yuvacık Barajı GENEL İDARE - Edirne İpsala Sınır Kapısı - Iğdır Gürbulak Sınır Kapısı - Şırnak Habur Sınır Kapısı - Edirne Kapıkule Sınır Kapısı - Artvin Sarp Sınır Kapısı - Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı - Mardin Nusaybin Sınır Kapısı - Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı - Pazarkule Sınır Kapısı - Esendere Sınır Kapısı - Türkgözü Sınır Kapısı - Dilucu Sınır Kapısı 33 - Akçakale Sınır Kapısı - Öncüpınar Sınır Kapısı - Yayladağ Sınır Kapısı - Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı - İstanbul Halkalı Sınır Kapısı - Şırnak Ali Rıza Efendi Sınır Kapısı
He sıkıntısı var mıdır? İllaki vardır fakat devletin sırtından yük kaldıracaksa ve önümüzdeki 20-30 yıl sonra devir halinde çocuklarımıza müreffeh bir standart sunacaksa makul şeylerdir.Üst taraftaki bahsi geçen YİD'lerin birçoğu devri gerçekleşmiş şeylerdir. Bir de ayrıntı geçeyim sınır kapısı yapmak için neden o dönem ki hükümet YİD'e başvurmuş. Şuan mevcutta bu konular ciddi hassasiyetle direkt devletin kendi elinden yaptırılıyor. Bugüne bu kadar yüklenelim eyvallah ama önceyi de sorgulamak lazım ne refah seviyesi bıraktılar bu halka diye