Selam arkadaşlar bir çok kötü yönü olsada hep iyimser birisi olduğum için Türkiye'deki iyi şeylerden bahsedeceğim. Sizde yazdıklarımın devamını getirin bu şekilde bir çok iyi yanını görmüş olacağız.
1) Bankacılık : Yurtdışında sadece 1 kez bulundum o ülkede Ukrayna'ydı bankacılık sistemi bizden daha kötüydü sanki çünkü hesap açtığımda hala hesap işletim ücreti bankamatik kart ücreti vs. bir sürü ücret vardı. Türkiye'de ücretsiz EFT kart aidatı olmayan kartlar ve bir çok seçenek var.
2) Kredi : Borç yani ihtiyaç kredisi, nakit avans, taksitlendirme, konut kredisi vs. paranın değer kaybı çok hızlı olduğu için
faizsiz borç para alabilirsiniz! Örneğin şuanda 100 bin civarında limitim var eşiminde bir o kadar var 1,36 + vergi maliyet 1.70 oluyor. Enflasyonun en az % 50 olduğu ülkede %20 ile kredi alıyorsunuz borç aldığınız paraya bırakın faiz ödemeyi çoğunlukla anaparadan bile az ödüyorsunuz. 3 sene önce çektiğim kredimde dolar olarak hesapladığımda her taksitide dolar kuru ile eşitlediğimde örneğin 10.000 $ borç aldıysam 6.000 $ falan ödemişim. Eksi faizli kredi almışım yani..
3) Oynaklık : Borsa istanbulda oynaklık o kadar fazla ki örneğin bir hissenin gerçek değeri 10 TL olsun o hisseyi panik yapan yatırımcıdan 6 TL fiyatından alabiliyorsunuz. Satacağımız zamanda o yatırımımız 30 TL olsun o hisseyi heyecanlanan kişilere 50 TL ye satabiliyoruz. Yani borsada bir malı ederinin çok altında alıp sonraki ederinin 2-3 katı fiyata satılabiliyor.
4) Tüketici Hakları : Tüketici hakları konusunda gerçekten çok iyiyiz, 14 gün koşulsuz keyfi olarak cayabiliyoruz. Kapıda ödeme ile alanlar (birisi de babam

) hariç genelde sorun olmuyor şuana kadar 5-6 kez tüketici hakem heyetine gittim hepsinde sorunum çözüldü.
5) Vergi : Vergi konusunda da çok avantajlı ülkeyiz tabi otomobil gibi ürünlerde değilde örneğin belediyeye borcunuz varsa veya kurumlar vergisi borcunuz varsa ödemiyorsunuz zaten af geliyor borcunuzu siliyorlar yada enflasyondan değer kaybediyor değersiz bir para haline geliyor onu ödüyorsunuz.
İlk 4 madde zaten düzenli bir mali işleyişi olan ülkelerde olmayacak şeyler. Bu açıdan olumlu olarak değerlendirilemez.
Ama 5. maddede yazdıklarından anladığım kadarıyla vergi mükellefi değilsin hocam. Bu ülkede mükellefler verginin de vergisini ödüyor. Bakanlık tarafından belli şirketlere zaman zaman teşvik, vergi affı vs oluyor (onların da kimlere nasıl yapıldığını yazarım da, seçim arasında forumda tartışma yaratacak mesaj diye silinir mesajım) onun dışında herşeyin vergisini son kuruşuna kadar çatır çatır alıyorlar. Vergi asıllarına af çıkmadığı gibi, enflasyon varsa benzer oranlarda gecikme zammı uygulanıyor. Zaman zaman maliye yapılandırma çıkarıyor, orada da faiz ile şişirilmiş borcu ya peşin öde, cebindeki nakiti bize ver, yada taksitlendirip faiz bindirelim öyle öde demiş oluyor.
Mükellef olmayan sade vatandaş dahi aldığı her ürün için cep dolusu vergi ödüyor.
5. Madde konusunda sen hangi ülkeden bahsediyorsun acaba? Ben bizim ülkemizden bahsettiğini düşünerek böyle yazdım ama başka bir ülkeden bahsediyorsan bilemem.