professionalist adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu surenin (sad suresi) 21'inci ayetten başlayarak 25'inci ayet dahil anlatılan hikaye ve onun üzerinden verilen mesajda tuhaflık var.

Hz. Davud bu hikayede nasıl bir günah işledi ve af dilemesi sonucu affedildi ? (25'inci ayet)

Hikayede iki kardeş koyunlar üzerinden anlaşamıyor ve Davud'a geliyor o da her vasat bir akıl ve vicdana sahip bireyin vereceği cevabı veriyor. Sonrasında secdeye kapanıp af diliyor ve Allah da onu affediyor.

Bu ne şimdi yani ?

Merhabalar hocam,

Bu ayetler ile ilgili tefsirlere göz atmıştım. Tefsirler içerisinde İsrailiyattan gelen çokça uydurma rivayet var. Bu rivayetler, yahudilerin her zaman yaptığı gibi peygamberlerine yakışmayan ithamlarda bulunduğu rivayetlerdendir. Bu yüzden bunları söylemeye dahi gerek yok. Bu ayetlerden benim anladığım mesaj şudur:

İki davalı geliyor. Birinin 99 (kesretten kinaye olabilir-yani bolca sayıda koyunu var) diğerinin 1 koyunu var. 99 koyunu olan, diğer 1 koyunu olanın koyununu da almak istiyor. Davud a.s ise taraflardan birini dinlemeden hüküm veriyor. 99 koyunu olanı haksız buluyor. Fakat bunun bir imtihan olduğunu anlıyor. Hüküm vermeden evvel, her iki tarafı da detaylıca dinlemenin gerektiğini fark ediyor. Hatasından ötürü Allah'a rüku ederek af diliyor.

Hüküm verecek kişiler, olayların dış görünüşüne bakarak hüküm vermemeli. İki tarafı da en güzel şekilde dinlemeli. Hüküm verirken acele etmemeli gibi mesajlar buradan çıkarılabilir.

Elbette bu benim kişisel görüşümdür. Ve dolayısıyla bu görüşümün doğruluk payı hiç olmayabilir. En doğrusunu Allah bilir. Yanlış bir yorum yapmaktan Allah'a sığınırım. Sadece böyle bir çıkarım içimden geldi. Siz yine de daha detaylı bilgiler almak için çeşitli tefsirlere başvurunuz. Ve tefsirlerdeki İsrailiyat haberlerine de itibar edilmemesini tavsiye ederim.

Merakınızdan ötürü tebrik ederim. Kur'an-ı Kerim'i merak etmek çok güzeldir. Bu bize gönderilen açık bir mektup. Her gün bu mektubu okumamız lazım. Dersler çıkarmamız lazım. 1400 sene önce bize gönderilen bu mektup, insanlığın sonuna kadar bize dersler vermeye devam edecek. Yeter ki biraz zaman ayıralım. Anlamak için çaba gösterelim. Araştıralım, okuyalım ve anladıklarımızı da çevremize anlatalım.