LimonCreatif adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Olabildiğince tüm yorumları okumaya çalıştım genel olarak, bende ufak bir şey ekleyeyim.

Her şeyden önce bu tarz insanlardan fikir alman çok güzel fakat fikir aldığın kişilerin donanımı da önemli. Bu nedenle benim sana tavsiyem Linkedin üzerinden ilgi alanına göre uzman kişilere ulaşman. Örneğin; swift ile ilgili sorularını bir iOS developer'a sorabilirsin.
enesutku adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir Swift developer ve NodeJS developer olarak konuya yazmak istedim. NodeJS’ i backend için kullanmayı tercih ediyorum. Öncelikle Apple’ ın geliştirme ortamını çok seviyorum. İnanılmaz rahat, Google Play gibi kafasına göre uygulamayı marketten kaldırmaz. Topluluğu yardımseverdir, kazanç oranı Google Play’ e göre kat kat yüksektir. En güzel kısmı da bir sorun yaşadığınızda Apple’ a ulaşmak oldukça kolay. Ben direkt telefonda görüşmüştüm. Fakat sanıyorum ki siz bir şirkette çalışmak istiyorsunuz. Benim Swift başlama sebebim de tam olarak buydu.

Basitçe düşünelim, yüksek miktarda paranın döndüğü ülkeler hangileri? Avrupa ülkeleri ve Amerika değil mi? Bu ülkelerde en çok kullanılan cihaz da elbette ki iOS cihazlar. Amerika’ daki gençlerin yaklaşık %80’ i iPhone kullanıyor. Bu sebeple talebin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Yukarıda söylenen “NodeJS ile uygulama geliştirebilirsin” cümlesi tam olarak şu şekilde. NodeJS bilen kişi JavaScript’ te uzmanlaşmıştır. JavaScript biliyorsanız React öğrenebilir, oradan da React Native’ e geçebilirsiniz. React Native’ in en büyük avantajı iOS ve Android için crossplatform uygulama yazabiliyor olmanız. Örneğin Discord hala React Native kullanan bir şirket. Fakat React Native elbette ki native dillerin performansına pek erişemiyor. Dolayısıyla orta çaplı ve büyük çaplı şirketler hala Swift - Kotlin / Java gibi çözümlere yöneliyor.

Şimdi de şu açıdan bakalım. Swift yazmak için Mac bir cihaza ihtiyacınız var. React Native’ i ise ortalama bir cihazı olan herkes rahatça öğrenebilir. Dolaylı yoldan bir sürü yazılımcıyı eliyorsunuz çünkü herkesin mac alacak bütçesi / iPhone alacak bütçesi bulunmuyor.

Swift için geç kalındığını düşünmüyorum. Daha birkaç yıl öncesinde SwiftUI yayınlandı. Aynı şekilde onda da Flutter ve React Native’ deki benim en sevdiğim özellik olan hot reload bulunuyor. Hem Swift hem SwiftUI’ ı bir arada kullanıp çok farklı projeler çıkartabiliyorsunuz. Eğer Avrupa’ da çalışma hedefiniz varsa sizi diğer milyonlarca kişiden otomatik olarak eleyeceğinden Swift’ e bir göz atmanızı öneririm. Büyük şirketler olmasa da belirli bir noktaya geldiğinizde startup’ lara başvurabilirsiniz.

“Sen şu an ne yapıyorsun?” diyebilirsiniz. Bir süre yukarıda bahsettiğim gibi şirkette çalıştım. Fakat şu an kendi projemi yayınlamak istiyorum. Android pazarı da hiç küçük değil, dolayısıyla bir marka oluştururken her iki tarafı da göz önünde bulundurmak lazım. Size yukarıda da söylendiği gibi React Native öğrenmeye çalışıyorum ki Android tarafını da elimden kaçırmayayım. Acaba developer hesabım kapanacak mı? Bir şey olacak mı? Diye şimdiden strese girmeye başladım. (2018’ de 4 tane uygulamam kaldırılmıştı Google’ dan. O zamanlar webview uygulama yapıp yayınlıyordum.) Fakat bu benim kişisel tercihim, yoksa Swift’ ten oldukça memnunum. Değerlendirmenizi öneririm.

Yukarıda PHP de demişsiniz. Valla ben backend dili aramak için foruma konu açmıştım 1 yıl önce. Burti hocam konuya gelip şöyle bir şey yazmıştı. R10 gibi bir projenin AR-GE ekibinde olduğu için dedikleri benim için önemliydi. Oradan sonra NodeJS ile devam ettim. Zaten yabancı forumlarda da mobil uygulama backendleri için NodeJS biraz daha fazla öneriliyordu. Konuyu aklımda NodeJS varken açmıştım. 1 yılda da baya öğrendim. CodeWithMosh ve Andrew Mead izlemiştim. Hatta Andrew’ in kursta verdiği PDF’ i kitap olarak çıkarttım. Baya da yardımcı olmuştu. Sonrasında deneme / yanılma ile halloluyor.

PPuNisHeRR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çok büyük bir firmada çalışıyorum belki sana en iyi öneriyi verebilecek kişilerden biriyim. İlk olarak alanını belirlemelisin web mi mobil mi ? Web bitiyor diyorlar doğrudur cidden bitiyor ama web kısmının servis,backend kısmı var ve şirket için kullanılan paneller, crm yazılımları vb yazılımlar hala web ile geliştiriliyor. Mobil uygulamaların api servisi dahi web üzerinden servis yapıyor bu nedenle web asla bitmez ancak iş olanakları azalacaktır. Eğer ben web üzerine yoğunlaşacağım diyorsan .Net Core öğrenmelisin tüm büyük kurumsal firmalar .Net kullanıyor ve maaşları oldukça tatmin edici. Ayrıca arkasında microsoft var ve microsoft bu işte bir numara diyebilirim. Visual Studio gibi bir IDE si mevcut resmen altın değerinde bir IDE. Mobil için ise ben kesinlikle IOS swift, SwiftUI öneriyorum. Android geliştiricide olabilirsin. Ama piyasada sağlam senior IOS geliştiricilere çok iyi gözle bakılıyor ve değer veriliyor. Objective C bitti zaten tam bir işkenceydi. Swift, SwiftUI öğrenerek basit uygualamalr geliştirmeye başlarsan çok rahat iş bulursun. Benim sana önerim Swift öğrenmen. Herşey mobile kayıyor. Bunun dışında yok python,php, node js vb diller hobi amaçlı öğrenilir. Bir kere bunlar dil bile değil script dili. Büyük projelerde ağır yükü kaldıramazlar kitlenirler aşırı ram ve kaynak tüketirler. c# asp.net core compile olan bir dil aşırı hızlı, stabil Microsoft SQL Server ile tam uyumlu çalışıyor çok modüler ve ihtiyaç duyduğun şey oop prensiplerine uygun olarak en uygun şekilde daha önceden muhtemelen geliştirilmiştir Tercih sana kalmış.
Detaylı yorumlarınız için teşekkür ederim. Fikirlerimi baya bir netleştirmiş oldum. NodeJS güzel bir tavsiyeymiş, fakat ilgi duyduğum alana, Swift'e başlamak da çok mantıklı şu an. İkisi arasından hangisini seçersem seçeyim kafamda soru işareti olmayacak. Muhtemelen, bugün ingilizce ile başlayıp Swift yoluna devam edeceğim. React, Flutter vs. öğrenmek istemiyorum. Çapraz platformlarda değil de, bir alanda uzmanlaşmak istiyorum. Hayırlısı olsun diyelim..