Bir Swift developer ve NodeJS developer olarak konuya yazmak istedim. NodeJS’ i backend için kullanmayı tercih ediyorum. Öncelikle Apple’ ın geliştirme ortamını çok seviyorum. İnanılmaz rahat, Google Play gibi kafasına göre uygulamayı marketten kaldırmaz. Topluluğu yardımseverdir, kazanç oranı Google Play’ e göre kat kat yüksektir. En güzel kısmı da bir sorun yaşadığınızda Apple’ a ulaşmak oldukça kolay. Ben direkt telefonda görüşmüştüm. Fakat sanıyorum ki siz bir şirkette çalışmak istiyorsunuz. Benim Swift başlama sebebim de tam olarak buydu.

Basitçe düşünelim, yüksek miktarda paranın döndüğü ülkeler hangileri? Avrupa ülkeleri ve Amerika değil mi? Bu ülkelerde en çok kullanılan cihaz da elbette ki iOS cihazlar. Amerika’ daki gençlerin yaklaşık %80’ i iPhone kullanıyor. Bu sebeple talebin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Yukarıda söylenen “NodeJS ile uygulama geliştirebilirsin” cümlesi tam olarak şu şekilde. NodeJS bilen kişi JavaScript’ te uzmanlaşmıştır. JavaScript biliyorsanız React öğrenebilir, oradan da React Native’ e geçebilirsiniz. React Native’ in en büyük avantajı iOS ve Android için crossplatform uygulama yazabiliyor olmanız. Örneğin Discord hala React Native kullanan bir şirket. Fakat React Native elbette ki native dillerin performansına pek erişemiyor. Dolayısıyla orta çaplı ve büyük çaplı şirketler hala Swift - Kotlin / Java gibi çözümlere yöneliyor.

Şimdi de şu açıdan bakalım. Swift yazmak için Mac bir cihaza ihtiyacınız var. React Native’ i ise ortalama bir cihazı olan herkes rahatça öğrenebilir. Dolaylı yoldan bir sürü yazılımcıyı eliyorsunuz çünkü herkesin mac alacak bütçesi / iPhone alacak bütçesi bulunmuyor.

Swift için geç kalındığını düşünmüyorum. Daha birkaç yıl öncesinde SwiftUI yayınlandı. Aynı şekilde onda da Flutter ve React Native’ deki benim en sevdiğim özellik olan hot reload bulunuyor. Hem Swift hem SwiftUI’ ı bir arada kullanıp çok farklı projeler çıkartabiliyorsunuz. Eğer Avrupa’ da çalışma hedefiniz varsa sizi diğer milyonlarca kişiden otomatik olarak eleyeceğinden Swift’ e bir göz atmanızı öneririm. Büyük şirketler olmasa da belirli bir noktaya geldiğinizde startup’ lara başvurabilirsiniz.

“Sen şu an ne yapıyorsun?” diyebilirsiniz. Bir süre yukarıda bahsettiğim gibi şirkette çalıştım. Fakat şu an kendi projemi yayınlamak istiyorum. Android pazarı da hiç küçük değil, dolayısıyla bir marka oluştururken her iki tarafı da göz önünde bulundurmak lazım. Size yukarıda da söylendiği gibi React Native öğrenmeye çalışıyorum ki Android tarafını da elimden kaçırmayayım. Acaba developer hesabım kapanacak mı? Bir şey olacak mı? Diye şimdiden strese girmeye başladım. (2018’ de 4 tane uygulamam kaldırılmıştı Google’ dan. O zamanlar webview uygulama yapıp yayınlıyordum.) Fakat bu benim kişisel tercihim, yoksa Swift’ ten oldukça memnunum. Değerlendirmenizi öneririm.

Yukarıda PHP de demişsiniz. Valla ben backend dili aramak için foruma konu açmıştım 1 yıl önce. Burti hocam konuya gelip şöyle bir şey yazmıştı. R10 gibi bir projenin AR-GE ekibinde olduğu için dedikleri benim için önemliydi. Oradan sonra NodeJS ile devam ettim. Zaten yabancı forumlarda da mobil uygulama backendleri için NodeJS biraz daha fazla öneriliyordu. Konuyu aklımda NodeJS varken açmıştım. 1 yılda da baya öğrendim. CodeWithMosh ve Andrew Mead izlemiştim. Hatta Andrew’ in kursta verdiği PDF’ i kitap olarak çıkarttım. Baya da yardımcı olmuştu. Sonrasında deneme / yanılma ile halloluyor.