Hocam birde buna mesai saatleri içerisinde bakmak lazım. Şuan makas aralığı fazla oluyor. Birde 1000GR altını çoğu kuyumcu direk olarak bozamayacaktır. Özellikle büyük şehir gibi bir yerlerde değilseniz sorun olacaktır. Ben arada bakıyorum bulunduğum bölgede bankadan almak daha mantıklı olabiliyor. Bazen kuyumcuların makas aralığı daha fazla da olabiliyor.
Mesai saatleri içerisinde baksanız da birşey değişmiyor hocam. Kuyumcuda al sat arasında ki makas farkı 20 TL. Bankada makas farkı 180 TL.
Pazartesi mesai saatleri içerisinde bakın çok birşey değişmeyecek.
1000 gram altını her kuyumcu bozar çünkü gram başına al veya sat da ortalama 5 tl para kazanıyorlar. Tabi tek yerden bozacaksanız bir kaç saat öncesinden kuyumcuya bilgi vermek gerekir. Fakat bu durum banka içinde geçerlidir eğer bankadan 1.5 milyon para çekecekseniz aynı şekilde bankada bir kaç saat öncesi haber edilmesini istiyor. Tabi çekilmeyecekse anında hesaba yansır o ayrı konu..
Türkiye genelinde bir çok kuyumcu kapalı çarşı toptancısını kullanır. Bunlardan en çok kullanılan Harem Altın dır.
Harem altın uygulamasında kuyumcu ne fiyat görüyorsa satarken veya Alırken üzerine 5 tl kar koyup işlem yapıyor. Yani bir kaç aydır bankanın karlı olduğu kesinlikle söylenemez.
Örnekle; atıyorum 1 ay kadar önce 1300 den bankadan aldığınız altını bugün bozmak istediğinizde banka 1270 e alıyor. Neden! Altın her geçen gün yükseldi ve bugün 1390 a bozmanız gerekirken 1270 e bozuyor.
Bir çok insan bu detayı fark etmeden bankadan altın alıyor. Alım satım fiyatını sormuyor kar edecem düşüncesiyle alıyor yada kendini enflasyondan korumak amacıyla alıyor.
Az değil 1000 gram örneğiyle
1000x180 = 180.000 TL dir.
Bugün 1000 gram alan kişi ana yatırdığı paraya geri dönebilmesi için altının aşağı yukarı %15 yükselmesini beklemesi gerekir. Altında %15 çok ciddi bir rakam.
Harem altının websitesi:
https://www.haremaltin.com/