Özellikle son 2 aydır forumda herkes havadan para kazanma derdindeymiş gibi hissediyorum ve bu durum beni şahsen rahatsız ediyor.
Bu durumun örnekleri şu şekilde;
Bir tane unity tır oyunu var. Bu oyunu kim yazdı ise artık forumda bunun satışını yapmayan, bundan pasif geliri (!) olmayan yok.
Bazı scriptler var bunları da kim yazdı ise o kadar değersiz ki 20-30 tanesi 1-50 liradan gidiyor. Normalde bir script yaz desen belki bin-1500 lira isterler.
Kişinin dün reglediği .net alelade domain 150-200 liradan alıcı buluyor.
Youtube'da 2 yıl önce paylaşılan ücretsiz vpn ağı kurma eğitimi yeri geliyor bin, yeri geliyor 3bin, yeri geliyor 10binden (!) satılıyor. Ama öte yandan açık artırmada satışı 1 tl'den başlıyor.
Arkadaş daha daha 150 puanı 2 TL'den satıyor, hem de baya çok stok ile. Ama 2 tane 150 puan yani 4 TL'ye alınan pidem kodu 20 TL'den satılıyor.
Evet, serbest piyasa. İsteyen istediği fiyata satar. Alanı satanı ilgilendirir ama burada şöyle bir sıkıntı görüyorum ve gelecek adına da endişeliyim.
Diyelim ki kişi gitti VPN ağı kurma kursuna bin tl verdi ve memnun. 10 gün sonra gitti youtube'da, bin tl karşılığında kendisine verilen 3 dakikalık videonun aynısını gördü. Bu adam kendini k*riz gibi hissetmeyecek mi?
Ya da diğer örnekte, kişi gitti 20 TL'ye pidem kodu aldı. 1 gün sonra dediğim gibi aslında bu kodun 4 TL'ye aynı r10'da satın alınabileceğini, 20 TL'ye 1 değil 5 tane pide yiyebileceğini gördü aynı şekilde bu kişi de kendini k*riz gibi hissetmeyecek mi?
Aslında geçen bir konuda bu durumun öznelerinden biri bu durumu açıklıyordu. "Giderdim, çok da önemsemeden, dikkat bile etmeden bir domain alırdım. 2 katı fiyatına r10'da satardım. Ama son zamanlarda işler durgun." gibi laflar ediyordu. Arkadaşlar ister hak verin ister vermeyin ancak bu durum maalesef ileriye dönük insanların birbirine güvenmesini etkileyecek ve yarın ederi olan şeyleri dahi güven probleminden dolayı burada satamayacaksınız. Satamayacaksınız diyorum çünkü ben r10'u neredeyse hiç (en azından şimdiye kadar) satış yapmak için kullanmadım. Aslında bu konu beni ilgilendirmiyor da gibi. Ama bu duruma sessiz kalmamak ve dikkat çekmek istedim.
Herkese iyi forumlar.