%35 Nasdaq
%35 Bist
%5 Kripto
%15 Altın
%10 Cash
Sırası gelen uçup gidecek nasıl olsa, zamanı geleni tekrar değerlendirirsiniz, vadeniz uzunsa benzer şekilde dağıtın dursun. Tek bir yere yatırmak mantıklı değil.
Araba, altın vs. para kazandırmaz ancak enflasyondan korur. Şansın varsa belki üstüne biraz kazandırır.
2017 de aldığım 110bin liralık arabamın parasını Bist30 daki herhangi bir sanayi hissesine yatırsaydım sadece temettüleriyle arabamı alıyordum. Bugünki hisse değerleri de yaklaşık 3milyon oluyordu.
Bu rakam da abartısızdır, saçma sapan uçan hisselerden tesadüfen biraz alsam 20-30milyon olacakmış.
Şu an arabanın ederi 650-700bin!, Ticaret yapacaksanız alın, aksi halde tavsiye etmem.
2015 te aldığım altınlar (gramı 100 liraydı) 12-13 katı olmuş, onu da hesapladım da burayı uzatmayayım daha fazla, bir veri sağlayıcıdan sadece Türkiye devi birkaç firmayı incelerseniz aradaki uçurumu siz de görebilirsiniz.
Burada ne olduğu belirsiz firmalardan bahsetmiyorum, Tüpraş, Ford, Doğuş, Thy, Bim, Coca Cola gibi sağlam ve istikrarlı firmalardan bahsediyorum.
Para kazanmanın yolu ya ticaret yapmak, yada ticaret yapan firmalara ortak olmak. Diğer tavsiyeler belki biraz para kazandırır ama uzun vadede hiçbiri ticarete yaklaşamaz.