Michaell adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar değerli cevaplarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.

Bütçemi 5000 Euro’ya çıkarttım.

Polonya ya üniversite okumak için gideceğim, araştırdığımda birçok üniversite bölümleri 3000 Euro, ilk ay ev kirası 500 + 500 depozito geri kalan 1000 Euro da 1-1.5 ay götürür diye düşünüyorum (orada okuyan bir arkadaş da söyledi)

ilk gittiğim hafta ev okul işini halledersem sonra direkt iş arayışına girerim diye düşünüyorum.
Öncelikle hayirli olsun.
Görünenden cok görünmeyen masrafiniz olacaktir, bütceyi ne kadar yükseltebilirseniz o kadar iyi.
Gerekirse kredi cekin, o parayi da yaniniza alin ve garantiniz olsun.
Gittiginiz ülkede dili bilmiyorsunuz, ortami tanimiyorsunuz, bir cok sorun yasayacaksiniz.

Yillar önce eksi'de almanya basliginda yazdigim bir mesajla 50'den fazla kisinin avrupada calismasina vesile oldum cünkü Türkiye'de egitim alip sonra yurtdisina cikmis biri olarak buraya gelen nice mühendis, mimar, akademisyenlerin dönercilerde tabak toplayip, paspas yaptigini görmek kanima dokunmustu.

Bir baska ülkeye yerlesmek düsündügünüz kadar kolay degil.
Hic kimse sizi "gelip benim ülkeme yerlessin" diye kollarini acmis beklemiyor.
Tam aksine yabanci oldugunuzu her firsatta direkt veya indirekt hissettirirler.

Kararinizi sorgulamak yada degistirmek niyetinde degilim fakat bir plan nasil basarisizlikla sonuclanir cok iyi biliyorum.
Bu sebeple öncelikle önerim, yerlesmeyi düsündügün ülkeye bir haftalik turist olarak gitmen.
Ortami görmen, orada yasayabilir misin buna bir bakman ve hic kimseye ama hic kimseye güvenmeden kendi hesap kitabini yapip, sürpriz masraflari da hesaba katarak bir bütce belirlemen ve buna göre ülke degistirmen.

su an oradan konustugun kim olursa olsun, sen oraya yerlestigin an seni yolunacak kaz(tabir icin özür dilerim ama gercek bu) olarak görecek.
hemseri hemseriyi gurbette sever(!) sözünü sikca hatirlayacaksin bu sebeple orada karsilasacagin türklerin bir cogundan sana fayda yok.
Bu dünyanin sonu degil tabi ki, akil ve mantikla yapilmis bir plan, gercekci bir bütce söz konusu oldugu sürece sorunsuz yasayabilirsin.

Simdiden hayirli olsun, basarilar.