Hocam ülkenin %50 yarısı diğer yarısını Cahil görüyor öbür yarısıda diğer yarısını cahil görüyor.
Ama derine indiğimizde cahil görenin kendisi cahil diğer tarafta cahil görenin de cahil olduğunu görüyoruz.
Hep bir kavga ve iç ayrılık var kimse bir birini dinlemiyor ve herkes karşı bir görüşü (siyaset dışında mesela biri diyorki hz nuh ağrıda diğeri şırnakta diyor gibi) herkes kendi düşüncesine tapmış gibi
Ülkede bu sorunu nasıl çözebiliriz?
TDK ya göre cahilin 3 anlamı var.
1. sıfat Öğrenim görmemiş, okumamış:
2. sıfat Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan:
3. sıfat, halk ağzında Deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız).
Ve hepimizin bildiği bir şey var. En çok cahil bilir.
Söz konusu %50 lik kısmın diğer kısmı cahil ilan ettiği yer ise Twitter.
Yanlış bir şeyi ne kadar kişi söylerse söylesin yanlış gene yanlıştır.
- Günümüzde ülkemizin %90 ından fazlası öğrenim görmüştür. Yani %50 nin cahil olması her türlü durumda imkansız.
- Dünyada hiç kimse her konu hakkında yeterli bilgiye sahip olamaz. Görece dünyadaki tüm insanların bir konu özelinde cahil olduğu kabul edilebilir. Yani hepimiz cahiliz.
- Tüik verilerine göre ülke nüfusunun %60 ından fazlası 20 yaş üzeri. Bu açıdan da %50 nin cahil olması mümkün değil.
.
Hz. Nuh tarafından yapılan geminin nereye oturduğu kesin olarak belli değildir. Söz konusu yerler tamamen tahminidir. Kesin gerçek diye savunulamaz.
.
Peki bunları neden yazdım. Yukarında yazdığım gibi bir şeyi çok fazla kişi söylüyor diye o şey doğru olmaz.
Bir şeyin doğru olup olmadığı deney ve gözlemle belirlenebilir. Eğer bu belirlenemiyorsa o zaman doğruluk tartışmasına girilmez.
Doğruluğu ispat edilemeyecek bir şeyi doğruymuş gibi savunmak sadece o şey hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadığı zaman yapılan bir şeydir.
Yıllardır görüyoruz ki insanlar bilmek ya da öğrenmek istemiyor. Sadece savunmak ve yenmek istiyor. Sonuç önemli değil.
Ben kazandım mı kazanmadım mı?
Bilgisiz insan bir şeyi çok rahat sınıflandır. Etiketi yapıştırır geçer. Ama bilen biri her ayrıntıya bakması gerektiğini bilir.
Bir şeyi nitelendirmek tanımlamak çok zor bir şeydir. Bu nedenle genel olarak nitelendirme işlemini tek bir kişi yapamaz.
Nitelendirme işlemi için o şeyi tamamen bilmek gerekir. Tamamen bilme kısmı ise günümüz sıradan insanının ulaşamayacağı bir alan.
Udemyden kurs bitirip uzman olmakla meşguller çünkü.
Bilmemenin ayıp kabul edildiği bir düzlemde, bilmiyorum demek yerine kesin olmayan şeyleri; yorum farklarını savunmak çok daha rahat gelir.
Sonuçta bilmediğinizin ispat edilmesi için bile birilerinin uzun süre uğraşması gerekir. Kimse bir şey için uzun süre uğraşamaz.
Hemen yanlışlanamayan bir şey sizi uzun süre idare eder. Doğal olarak da bilmediğiniz hiç bir zaman ortaya çıkmaz.
Günümüz insanının amacı kazanmak. Ama asıl olanın yolculuk olduğunu bilmiyor. Küçük galibiyetlerle büyük şeyler kazanacağını düşünüyor.
Bunun tek bir çözümü var eğitim. Öğrenerek, okuyarak, zihnimizi çalıştırarak anca üstesinden gelebiliriz.
Yoksa kitabın kapağına göre yargılayıp, birilerini bir şey ilan edip, sürekli tartışarak ölür gideriz.
Boş teneke çok tıngırdar.