Ajanslara kayitli sahada yuzlerce calisan ve bu calisanlarin haberlerlerini duzenleyen yine bir dunya editor var.Haber ajanslarinin isi haberi bulmak ve bunu haber kanallari veya internet sitelerine sunmak.Bu yuzden de herhangi bir ajansa kayit olmaniz gerekiyor ki o ajansa ait haberleri yayinlayabilesiniz.Yani adamlarin para kazanma olayi bu ve reklamlar.
Sen diyorsun ki bu sorun degil herkes haberi cekebilir.Bilmiyorsun bari yorum yapma kardesim.Radyo televizyon mezunuyum ben bana da cevap verme.
Benim yazdıkları mı oku, anla ondan sonra gel cevap ver.
Röportaj, araştırma gibi haberler hariç yazmışım yukarıda, adam eline kamerayı alıp gidip bir yerde araştırarak vb şeyler ile haber yapmışsa alamazsın zaten ama. Adam gidip Ankara da trafik kazası oldu haberini yaparsa o haberi sende paylaşırsın sıkıntı olmaz, veya biri çıktı ortaya bir açıklama yaptı onu sende paylaşırsın. Ama o açıklama direk ajans üzerinden yapılmışsa yayınlayamazsın.
Örnek veriyorum başbakan twitterda videolu bir açıklama yaptı, filanca ajans onu alıp yazılı olarak paylaştı. Senin vaktin yok o videoyu yazıya çevirmedin, ajansın yazdığı şekilde alıp paylaştın ajans sana ne diyecek benim yazımımı paylaştın diyecek, yada sende o açıklamayı yazıya döktün ajans sana ne diyecek benim yazım mı diyecek.
(benim bu yazdıklarım kamuoyunu ilgilendiren haberler içindir)