Setindir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Keşke mealini de yazsaydiniz hocam 🙂
Google, arama motorunda büyük bir değişiklik yapacakmış. Adı "Arama Üretici Deneyimi" olan bir ürün geliştirmişler. Bu ürün sayesinde yapay zeka kullanarak internetten gelen bilgileri özetleyip birleştirerek arama sonuçlarını sunacaklarmış. Yani normalde bildiğimiz "on mavi link" yerine, kullanıcılara yapay zeka tarafından oluşturulmuş metin parçaları ve birkaç bağlantı göstereceklermiş.
Bu yeni yapay zeka tabanlı arama şu anda sınırlı bir kullanıcı grubuyla test ediliyor, ancak web sitesi sahipleri bundan dolayı endişelenmeye başlamış durumda. Çünkü bu değişiklik, sitelerine gelen ziyaretçi sayısının azalmasına neden olabilir. Google'ın yapay zeka modellerini kullanarak web içeriğini çekip insan benzeri metinler üretmesi, yayıncılar arasında uzun süredir devam eden bir gerilime yol açmış durumda. Yayıncılar, Google'ın sitelerinin içeriğini çalıp kendi sitesinde kullanmasından rahatsızlık duyuyor. Şimdi ise Google, daha gelişmiş makine öğrenme modelleri kullanarak web'in büyük bir kısmını tarayarak bu metinleri üretiyor.
Yayıncılar, Google'ın bu değişikliğin varsayılan arama sonuçlarında kullanılması durumunda, sitelerine daha az ziyaretçi göndererek zarar görebileceklerinden endişe ediyor. Google'ın odak noktasının "sıfır tıklama aramalar" olduğunu düşünen yayıncılar, kaliteli içerik oluşturma çabasında bulunan yayıncılara hiçbir fayda sağlamadan bilgilerini kullanmanın yanlış olduğunu düşünüyor. Yayıncılar, Google'ın bu yapay zeka temelli arama sonuçlarının kendilerine ait içeriklerini çalmasını engelleyebilecekler mi, bunu bilmiyorlar.
Bu değişiklik, yayıncılar için büyük bir sorun oluşturabilir. Birçok yayıncı, Google'ın AI tarafından kullanılan verilerin kaynaklarını açıklamaması nedeniyle içeriklerinin AI tarafından kullanılıp kullanılmadığını doğrulamakta güçlük çekiyor. Google, yayıncılara eğitim verileri için tazminat ödeme planları yapmadığını belirtiyor. Yani yayıncılar, emeklerinin karşılığını almadan içeriklerinin alınmasından dolayı endişeli ve sinirli durumda.