ademsahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hangi ülkede yaşıyorsunuz Allah aşkına o zaman sizin dediğiniz mantıkla koruma altına almak için gereken servis ve uygulamalar neden var can sıkıntısı amacıyla mı?

Bir yazı yazdınız ve sitenize eklediniz. Başkası da sizden aldı ve eski tarihli olarak paylaştı ve Google'da onu daha otoriter olduğu için ön plana çıkardı diyelim mahkemede bunu nasıl ispatlayacaksınız yazının sizin tarafından yazıldığını.

Yani özetle koruma altına alınması gerekmektedir.

Hatta size şöyle bir örnek vereyim. Yıllar önce Hayalet Sevgilim şarkısı ile ünlenen bir Gökçe Kırgız vardı kadın eğitim amacıyla yurtdışına gidiyor ve o arada benim de sonradan öğrendiğim ses izini noterde tasdikleme olayını yapmamış. Kadın yurtdışında iken başka birisi adını değiştiriyor ve senelerce Gökçe Kırgız olarak piyasadan iş alıyor ve albüm falan çıkarıyor. Sonra gerçeği gelince mahkemeye veriyor ve hala o bile netleşmiş değil. Yani kadının komple hayatını çalmışlar elinde kayıt olmadığı için olay çıkmaza girmişken siz yazdığınız yazıyı koruma altına almadan hak sahibi olabileceğinizi iddia ediyorsanız öyle bir şey yok maalesef.

Belki gelişmiş ülkelerde vardır ama bizde yok.
Merhabalar.

Öncelikle sadece "Eğer yazdıklarını koruma altına almadıysa suç değil" yazınızı alıntıladığımı hatırlatmak isterim.
Yazdıklarınızı koruma altına alıp almamanız ya da birilerinin çalması ya da çalmaması ya da
öğrenim amacıyla yurt dışına gitmeniz vs. bunların hiç biri size ait olmayan bir "şeyi" izinsiz kullanmanızı yasal yapmaz.

Size ait olmayan hiç bir şeyi izinsiz kullanamazsınız. Ne olursa olsun. Bu evrensel hukuk kuralıdır.
Mülkiyet kavramı ortaya çıktığından beri vardır. 2000 yıldan fazla süreden bahsediyoruz.

Ayrıca bir suçun tespit edilip edilmemesi ya da hak sahibi tarafından peşine düşülmemesi
o davranışı suç olmaktan çıkarmaz. Delillerinizi çok iyi gizlediniz diye suçsuz olmazsınız. Sadece ispat edilememiş olur.
Hatta delil yetersizliğinden beraat diye bir kavram bunun için vardır.

Koruma altına alınması gerekmesi kapınızı kilitlemeniz gerekmesi ile aynı anlama gelir.
Kapınızı kilitlemeden de dışarı çıkabilirsiniz. Evinize biri girer ve izinsiz bir şeyler alırsa gene suçludur.
Hırsızlar "kapıyı kilitlememişti ama" gibi amacı belli savunmalar yaparlar.
Ama bu ceza almalarının önüne geçmez. Aksi görüşte iseniz tartışabiliriz. Ben ne yazdığımı biliyorum.

Etik ya da ahlaki değerlerimizi Google'un politikalarına göre şekillendirme taraftarı değilim.
Ya da bir zamanlar Galileo yu idam edenlerin.
Ben daha az ticari kişilerin görüşlerini okumayı ve ciddiye almayı tercih ediyorum.

Çeşitli ispat yöntemleri mevcut. Mahkemeler hepsini kabul etmeyebiliyor. Hukukun hayatın gerisinden gelmesi ile alakalı bir problem.
Yavaş yavaş düzelir. Yazıyı oluşturduğunuz Word dosyasını bile delil olarak sunabilirsiniz.
Tabi botlarla yapılan şeylerden bahsediyorsanız o konuda bir şey diyemeyeceğim.
Çalıntı bir şeyi tekrar çaldığınızda ortaya çok ilginç şeyler çıkıyor. Ama gene suç. Emin olabilirsiniz.

Ateşte yanmayan kefen var. Birde cennetten arsa satıyorlar. Covid19 dan koruyan "ker*z ayıklama duası" var.
Ben yapmadım bunları. Yapanlara sorabilirsiniz. Hatta öğrenirseniz neden çıkardıklarını, alıntılayıp yazabilirsiniz.

Karine diye bir şey vardır. Bu tip koruma servisleri bazı şeylerin mahkemeler nezdinde ispatını kolaylaştırmak için kullanılır.
İşe de yararlar. Ama temel olarak bir eseri siz yazdıysanız o eser size aittir. Bunu çeşitli delillerle ispat edebilirsiniz.
Arkadaşınıza yazıyı mail atmak da bunlardan biridir. Koruma servisleri bu amaca hizmet eder.

Ama sadece işleri kolaylaştırır. Tedbir tedaviden ucuza gelir. Şeklinde düşünebilirsiniz.
Ama olması gerekmez. Aleni delilleri mahkemeler kabul etmiyorsa bu birilerini suçsuz yapmaz.

Bu kadar yazdım ama hala çok korkuyorum. Ekleyeyim.
"Koruyabilirsiniz. Hatta koruyun. Çeşitli servisleri kullanın. İnsanlar kendi kendilerini korumalı. Ama korumasan da, bu durum çalanı suçsuz yapmaz."

Gökçe KIRGIZ "Kalbime Gömerim O Zaman" şarkısı ile alakalı problemler yaşamıştır.
"Hayalet Sevgilim" İrem YAĞCIOĞLU AYDIN a aittir. Kendisi halen çalışan bir avukattır.
Yazdığım konularla alakalı sosyal medya paylaşımları ve yazıları mevcuttur. Bakabilirsiniz.

Sonuç olarak. Naçizane biraz bilgili olduğum bir alan. Uzun uzun yazdım.
En azından okuyan olursa bir şeyler öğrensin diye.
Okuyan olmayacak. Hatta siz bile okumayacaksınız tamamını.
Ama ben yazdım. Bu bilgileri vermek için para aldığım forum üyeleri var.
Ama ben ücretsiz yazdım.

Birde lütfen sizin boş zamanınız olabilir. Ama benim yok gibi şeyler yazmayın. Kırıcı oluyor.
Önceden bir kaç mesajınızı okumuştum. Hatta beğendiklerim bile var.
Düşünebilen biri olduğunuzu düşünüyorum. Medeni olarak tartışmayı tercih ederim.

Umarım birilerine faydalı olur.

İyi forumlar dilerim

Saygılarımla