Bazı yorumlara kısmen katılıyorum.
Yaptığınız işin kalitesine göre müşteri kitleniz de değişir. Doğru hedef kitleye ulaştığınız sürece hiçbir meslek ölmez arkadaşlar. Bunu unutmayın. Hala telefon açıp / kapatmayı bilmeyen fakat internet üzerinden ticarete atılmak isteyen yüzbinlerce insan var Türkiye'de.

Fakat şunu da belirtmek istiyorum. Maalesef yapamayacağı hizmeti yapacağım diyerek vaat eden ve gerçekten mezarcı gibi ölü fiyat çeken bazı freelancer / firmalar yüzünden sektöre olan güven düştü.

Bakın gördüğüm bazı şeyleri anlatmak istiyorum:
- Adam sosyal medya yönetimi yapıyor, günde 1 post 1 reels videosu, özel gün paylaşımları diye vaatte bulunuyor. İstediği fiyat aylık 750 TL.
- Adam anahtar teslim kurumsal web sitesini 750 TL'den satıyor.
- Adam anahtar teslim e-ticaret sitesini 1.250 TL'den satıyor.
- Adam 5 anahtar kelimede SEO danışmanlığını aylık 500 TL'den sağlıyor.

Şimdi yukarıda verdiğim örneklerdeki ücret skalalarına bakarsanız ne kadar kaliteli bir iş çıkacağını düşünüyorsunuz? İşlerin neredeyse tamamı eksik yada yanlış teslim ediliyor.
İşletme, personel, domain / hosting, SGK, KDV, Gelir vergisi vs. masrafları da göz önünde bulundurun lütfen.

Sonra "neden piyasada tekelleşme var" deniyor. Arkadaşlar suç hepimizde.
Sırf iş yapmak için sağa sola saldıracak olursak, insanların güvenlerini kaybederiz. Rekabet tatlıdır fakat belirli bir ücret aralığında. Sonra bu ağzı yanmış kişiler en büyüklerle çalışmaya başlıyor ve çevresindeki tanıdıklarını da bunlara yönlendiriyorlar.

Öğrenci kardeşlerim okul harçlıklarını çıkarmak için bu tip işlere atlıyor olabilirler. Saygı duyuyor ve hak veriyorum fakat en azından verilen sözler yerine getirilsin ki gelecekteki mesleklerini öldürmesinler. Bugün kazanırsınız, yarın aç kalırsınız.

Kısacası her birimiz için söylüyorum bunu. Genelleme yapıyorum yani. İşin kalitesi neyse fiyatı da odur. Müşteri her zaman bulunur fakat siz müşterilerinize yapamayacağınız işleri yapacağım derseniz ve kaçırırsanız, o ve çevresindekiler tekellere giderler. Sonra sektör elbette ölür.