Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
@
Monster; hocam akşam cevaplayacagım dedim, çok mesaj birikmiş buradan editliyorum
Bu arada sözlerimdeki sen "o" vs. 2. ve 3. tekill şahıslar size hitaben değildir yanlış anlaşılmasın, olayı izah etmek adına söz konusu düşünceleri besleyen hayali bir karakterdir.
Öncelikle sapla samanı birbirinden ayırmak lazım. Zira bunu r10 bile ayırmış ve seo danışmanlığı ile seo hizmet paketleri hatta iç seo opt. Diye 3 farklı kategori koymuş, bunun dışında backlink, sosyal backlink, tanıtım yazısı, falan filan ekstra pek çok off-page seo alt kategorileri de var.
Yani siz, 200-300 ya da hadi olsun 2000-3000 liralık platinum, elmas, uçan kaçan paketleri seo çalışması olarak görürseniz, zaten baştan hataya düşersiniz. Sonuç beklerseniz de öyle. Bu paketleri off-page seo çalışmalarının sadece bir parçasıdır. Bir backlink ya da sosyal imleme çalışmalarıdır, o kadar. SEO çalışması değildir, adının SEO paketi olarak geçmesi dahi hatalıdır zaten.
Ben satan konusunda ne vaadediyor, ne pazarlıyor bunu bilemem. Ancak şunu bilirim ve sorarım, sadece bu paketler ile yükselmeye çalışanlara, bir akıllı siz misiniz? Yani akıl var mantık var 3000 değil 5000 tl olsun eğer tek seferlik bir paketle maç bitecekse zaten herkes verir o parayı. Mlillet koca sezon neden ter döksün, para akıtsın! Bunun saadet zincirine inanmaktan daha zekice olduğunu söyleyemem.
Bu demek değil ki faydasızdır her paket, her hizmet. Yerinde kullanılırsa faydalıdır gayet tabi, her zaman şunu derim, bir paket ancak faydalı çalışmalar bütününün bir parçası olur ise faydalı olur.
Yani paket aldım bir işe yaramadı demek son derece bilinçsiz bir yorum olur. Zira paketin kendisi tek başına bir seo çalışması değildir dediğim gibi, yukarıda kategorilerden bahsettim, off-page seo tarafının da bir alt parçasıdır sadece. Yani robot süpürge alıp, şarj etmeden, wifiye bağlamadan, öyle yere koyup ee temizlenmedi demekten farkı yok bunun.
Buraya kadar olan işi bir toparlayayım, herhangi bir backlink çalışmasına sihirli değnek gözüyle bakmayınız. Tek bir paketle siteniz yükselecek olsa herkes bunu yapar, onca firma var aylık onbinlerce tl para akıtan seoya, bunlar da afedersiniz eşek değil yani bilmiyor mu o paketleri almayı
Ha almıyorlar da demiyorum, ancak adam belki de aldığı tanıtım yazılarına, paravan sitelerine, bilmem neye alıyor sadece o paketlerden düzenli olarak. Ben RSS feedine, Google indeks görsel linkine vs. backlink paketi alan adamlar gördüm ve çok ciddi seo başarıları var bunların. Yani off-page seo stratejisine dahil ettikleri kim bilir neler vardır neler de o paket bilmem kaçıncı halkasıdır seo çalışmalarının . Sen tutup tek bir paketle o adamı yakalayacağını düşünüyorsan komik. 300 e scriprt al, 1000 liraya paket al, 100 liraya logo, 100 lira da bilmem ne. 1500 liraya iş bitti, oh ne ala ya! Konunun en beğendiğim yönü ise, seocular neden kendi sitesine seo yapmaz. Fikirlerimi paylaşayım:
Pek çok sebebi olabilir. Ben kendimden bahsedeyim, onlarca sitem var, cogu içerik pazarlama, backlink ya da adsense gelir modellerinde. Ben bu sitelerin seosuna odaklansam, her siteye ayda yarım gün ayırabilirim. Ve beni geçindirecek seviyeye gelmeleri belki 1 sene alır belki 2. Bu süreçte aç mı kalayım =) Mantıklı değil. Yani sitelerin gelir modelleri ortada. zaten Ben seo gücünü 5 kat arttırsam belki geliri 1,5 kat artacak zira icerik pazarlama ve adsense limitleri kisitlar biryerde geliri, ayni oranda artmaz ki bu süreçteki maddi ve zaman yatırırım da üstüne kayıp olacak.
SEO ancak dönüşümü çok daha değerli olan bir ürün ya da hizmet satış siteleri için mantıklıdır. Mesela eticaret sitesi, ya da bir insaat firmasinin kurumsal sitesi vs. O nedenle ben haber ve blog sitelerine iş yapmam, daha dogrusu yapamam çünkü seoya harcanacak parayı, adamsaati adsense ile geri döndürmeleri için dönüşüm süresi çok çok uzun, değmiyor zaten site sahibi de o paraları veremiyor.
Yani insanlar şey diyor, o kadar seo biliyorsan aç kendine bir site. Ben niş site de kurdum, Adsense gelirli yabancı sitelerim de var, aşağıda açıklayacağım üzere,
hiç bir site açma modeli, bilgini pazarlayıp çok daha yüksek cirolu sektörlere, patronlara katkı değer sağlayarak kazanacağın para kadar fazla değil, bu kadar basit aslında konu.
SEO maliyetli iştir, siz 3000-5000 tllk paketlerin seo çalışması olduğunu düşünürseniz böyle bir soru sormanız da normaldir. Ancak Googleda seo kelimesinde sıralama almak ilk sayfada, bunun çok daha ötesinde zaman ve nakdi yatırım gerektirir. Bu bir tercih meselesidir, ya da şartlar meselesidir. Şöyle somutlaştırayım:
Benim aylık xx.xxx tl bütçe ile çalıştığım bir müşterim var, adama son 1 sene içerisinde xxx.xxx $cirolarında 5-6 iş aldırdım. Sadece abd bu arada. Başka ülkelerden de iş aldı Google üzerinden. Sektörü yapı sektörü.
Şimdi bu adamın bana ödediği parayı, çevresinden getirdiklerinin ödedikleri parayı ben kendi sitemin ağzıyla kuş tuttursam kazanamam ki. Allah aşkına neden seo kelimesinde sıralama kasayım ? "5000 lira vereyim beni Google'da ilk sıraya çıkar" diyen kekolarla vakit kaybetmek için mi? Paramla zamanımla rezil olmak bence bu.
Ha şirket kurmuşsundur, 10 kişilik ekibin vardır, iş yaparken bir yandan misyon yüklenmişsindir seo kelimesinde ilk sayfaya çıkacağız diye, ekibinin belirli adam saatini bu işe ayırırsın ok. Ancak tutup da freelancer iş yapan, bireysel seo uzmanlarına bunu neden yapmıyorsun demek yukarıda izah ettiğim durumdan dolayı mantıksızdır. Adam aç kalıp, süreçteki seo çalışmaları için de kredi mi çeksin mesela ? SEO'da öyle üst sıraya çıkmak 2-3 haftalık ve ucuz maliyetli bir iş mi sanıyorsunuz ?
Sempeak, Zeo vs. yıllardır o kelimede sarsılmadan ilk sayfada duran firmalar bu işte çok çok iyiler, tartışılmaz, Keza backlink çalışmalarında çözüm ortaklıgı da yapıyorum kendileri ile, ancak bir ekipler bunu unutmayınız, Google'da "seo" ve alt kelimelerine konsantre olacak müsaitlikleri ve adamsaat güçleri var. - Adam çok iyi otomotiv müh, neden kendi arabasını yapmıyor?
- Çok iyi doktor, kendi hastanesini açsın
- Harika öğretmen, neden kendi okulu yok.
Vs. bu örnekler arttırılabilir.
SEO işini bek teknik direktörlüğe benzetiyorum, bunu da ayrı bir konuda açarım. Fatih Terimin bir kulüp kuracak gücü yoktur, futbol bilgisi olabilir ama sadece futbol bilgisi ile kulüp kurulmaz. Ama bir kulüpten harika paralar kazanabilir.
Son bir durumla kapatayım mesajımı. Mesela adama SEO analizi yapalım ona göre bir yol haritası çizelim eksik ve hataları görelim, rakipleri kelimeleri analiz edelim vs. diyorm, örneğn xxxx tl fiyat sunuyorum. Ona para harcamaya gerek yok, direkt backlink ile başlayalım vakit kaybetmeden diyor bana. Üstüne de diyor ki sen küçük paralar peşindesin, ben xx.xxx tl ayıracağım bu işe rapora para istemen mantıksız diyor .
Yani dayı diyor ki, röntgen çekme, tahlil yapma,direkt daya hapı. Dayıcım sen xx.xxx tl değil, xxx.xxx tl de koysan, vizyon koymadıktan sonra senle çalışsak da fayda etmez.
Kıssadan hisse, seo konusunda tüketici bilinçsizlği çok fazla. Backlink almadan önce bir kelime, alt kelime, rakip vs. analizi yapıp, içerik ve teknik iç seosunu adam etmişlerin oranı %5 bile değil. Herkes siteyi açıp hemen 3-5 backlink paketi ile sonuç alacağını sanıyor. Smm panel mi? Piyasadaki tüm scriptlerin teknik seosu berbat. Yapısal veri entegre edilmemis, h başlık hiyerarşisi yok, pek cok onemli meta yok, görsellerine kadar birbirinin kopyası, servis listesi dışında sayfa yok ve o nedenle sayfa güçleri zayıf, one-page siteden farkı yok, ona uygun iyileştirmeler ve stratejiler geliştirilmeli. Pata küte backlinke para harcıyor sonra sonuç yok, olmaz tabi. Sonra ortalık 300 lira script, 500 lira paket, 250 lira konu tasarımı harcaması yapılmış, 5 kuruş kazanamadan satışa çıkarılan sitelerle dolu. Suçu paket satanlara atmak kolay.
Bu arada, herhangi bir uçma kaçma vaadeden hiç bir paketim yok =) Yani bir savunma değil, sektörel bilinç oluşturma meselesidir bunca lafın olayı.... buraya kadar okuyanın sabrına sağlık