Şu Rus düşmanlığını bir türlü bitiremediniz.

1800'lü yıllarda yaşam beklentisi 30 yaş civarındaydı. 40'ı görebilen yoktu. 1950'de bu oran 55 civarlarına kadar ilerledi. 2000'li yıllara doğru giderek arttı. Yani, yaşam beklentisi, birkaç tane Sovyetlerden ayrılmış ülkede değil, global olarak tüm dünyada arttı. Tüm dünyanın istatistiğini alıp koymak yerine, 4-5 tane ülkenin artan istatistiğini koyup, algı yaratmanız şahane bir propaganda.

Bu bakış açısına göre, Rusya, bu ülkelerden kurtulduktan sonra yaşam beklentisini arttırdığına göre, demek ki eski sovyet ülkeleri yaşam beklentisini düşünüyordu denilebilir. Rusya'da 55 olan rakam, şu aralar 71 civarında. Bu mudur?

Ayrıca, yaşam beklentinizi arttırmak için köye yerleşmeniz zaten bilim adamı olmadan anlayabileceğiniz bir konudur. Bahsi geçen ülkelerin, bir metropol kelimesinin yakınlarında dahi olmadığı gerçekliği var. Çek Cumhuriyeti mesela. Tamamen köy. Prag ya da Brno fark etmez. Diğer ülkeler aynı. İstediğiniz büyük şehre yerleşin. Zaten her yere 5 dakikada yürüdüğünüz, 2 tane sokağında hayat bulgusu olan, ve bu bulgunun akşam 9'dan sonra bittiği yerler.

Bu bakış açısına göre dinsizlikte yaşam beklentisini arttırıyor denilebilir. Bu ülkelerin çoğunda ateistlik oranı da arttı.
Alkol'de yaşam beklentisini arttırıyor denilebilir. Bu ülkelerdeki alkol kullanım oranı çok ciddi bir biçimde arttı.

İşte yukarıdaki örnekler, sizin bakış açınızdan yaratılan şeyler.

Gerçekte olan ise;
Ne kadar az güç ve kaynak için savaşırsanız, o kadar çok yaşarsınız.

Savaşların yoğun olduğu dönemlerde görülen tek şey, insanların erken yaşta öldüğüdür. İleriye yönelik bir nükleer savaş yaparsanız, 70 küsüre çıkardığınız yaşam beklentiniz, 20'lere 10'lara düşer. Çünkü artık o toprakta boşverin bitkiyi, insan yaşayamaz hale gelir. Muhtemelen İsviçre'deki yüzlerce sığınaklara benzer bir yapıyı dünyanın her tarafındaki şehirlere oturtmak zorunda kalırsınız.

Devam edersem politikaya gireceği için devam etmiyorum. Sadece şu çirkin karalamaya cevaben yazdım.
Komünizm destekçisi ya da meraklısı değilim. İlgimi bile çekmez.


Edit: Fotoğraf ekledim.