Merhaba arkadaşlar nerdeyse 2 yıl önce Polonya Vizem çıktı diye bir konu açmıştım. Gerçekten burda uzun bir vakit geçirdim. 2 yıl önce açtığım konuda deneyimlerimi tekrar paylaşacağımı belirtmiştim.
https://www.r10.net/uye-ozel/2925525...i-polonya.html konu linki

POLONYA'DA YAŞAM
Öncelikle Polonya bir doğu Avrupa ülkesi, bir İzmirli olarak soğuk olacağını düşünerek çok alışveriş yapıp gelmiştim. Ama bilmiyorum bence çok soğuk değil. Wroclaw şehrinde yaşıyorum burası en sıcak şehirlerinin arasında sayılıyor. Hava durumu yaz hariç güneş nadir görüldüğü için D vitamini almamız gereken bir ülke. Bu karamsarlık getiriyor belki de ama ben geldiğimdem beri kendimi koşuşturmacada bulduğum için bundan etkilenmedim. Polonyalılar çok yavaş insanlar bana göre zamanın önemine varamamışlar.. Ülke de yaşadığım şoklardan biri ana dili lehçeyi herkesin bilmesini isteyen bir kitle çoğunlukta, ingilizce bilmeyen çok kişi var öyle söyleyim. Sokak gezerken konuşulan 1. dil Lehçe, 2. dil Rusça, Almanca, İngilizce gibi ilerliyor. Tarihinin getirdiği etkiler bu yönde.

Ekonomik olarak değinmek gerekirse para kazanan Polonyalılar diğer ülkelere çalışamaya gidenler veya burda işletme sahibi olan kişiler. Benim Türkiye'den buraya geldiğim gibi onlarda Norveç'e gidiyor. Norveç havalimanında Lehçe konuşarak çoğu kişiyle anlaşabilineceğini gördüm Bu ülke Polonya Zlotysi kullanıyor. 1 euro 4,58 zloty ve 1 zloty 4,68 TL(ben geldiğimde 2,18di)
Bizim şehirimizde kuryelik-taxi yaparak 250-600 zloty arasında günlük kazanç elde ediyor insanlar. Yağmurlu ve yoğun günlerde kazanç 500 zloty üzeri olabiliyor Motor ve araba sürücüleri için.
30 gün durmaksızın çalışan bir kişi 6500 zlotyden 12.000 zlotye kadar kazanç sağlayabilir 10-12 saat çalışma temposuyla. Aradaki büyük açıklık çalışma saatiyle alakalı siz 8 saat çalışırsanız sayı azalıyor.

Geçinme yüksek kazanca sahip kişiler için aslında çok ucuz. 3000 Zloty'ye 1 ev tutabilir 1+1, 1000 zlotye 1 odada yaşayabilir, 700 zlotye 2 kişilik yurt odasında yaşabilirsiniz.
3 kişilik bir aile olarak mutfak harcamamız 2000 zlotye yaklaşıyor 1500-2000 diyebiliriz 1 ay için.

Güzel bir restoranda yemek yemek 70-80 zloty 1 kişi için, normal bir restoranda 30-50 zloty

Ulaşım Taxi çok ucuz dün promosyon vardı 9 km 14 zloty gittik normal fiyatı 26 zlotymiş. Ama yine de çok ucuz. 3 app indirip promosyon yakalıyorum genelde. Dandik Fiat Panda, Daewo Matiz, Punto arabaları 2000-3500 zloty dandik deme sebebim yılı çok eski ama kullanan var. Otobüs 4 pln aylık kart yapana çok ucuz. Burda öğrenci ve 26 yaş altında olana herşey çok ucuz. Spor-Ulaşım-Banka

NASIL GELDİM?
Hazırlık Öğrencisi olarak bir üniversiteye vize alarak geldim. Sonrasında burda bir iş yerinde çalışan olarak statümü korudum. Türkiye'ye dönmeden oturum kartına başvurarak kalmanızı sağlayan bir durum var. Vize başvuru süreci biraz uzun burda anlatmak ve sizi sıkmak istemem ama hiçte zor değil. Sadece geldiğim yıldan bu yana okullar fiyatları bir tık arttırdı bu hoş değil bence.

NASIL GİDİYOR?
Sonuç olarak İzmir'in kalabalık havasından buraya gelince biraz rahatladım. Stress benim için büyük bir sorundu agresiftim. Burda sisteme alışıp kendimi daha mutlu hissettim. Doğası, ekonomik durumu, seyahat imkanı vermesi ve burda hayat arkadaşımı bulmam bana burda mutlu olmayı getirdi. Nasipse 2 ay içinde evleneceğiz kız arkadaşım ile. Şimdi yine bir vize sürecindeyiz. Kanada vizesine başvurduk. Bakalım nasipse oraya gideceğiz.
Mutlu olduğum Polonya'da Avrupa ülkelerini gördükten sonra anladım ki hala ekonomik olarak güçlü bir ülkeye adım atamamışım. O yüzden Kanada-Norveç-Danimarka-İngiltere-Almanya bu 5 ülkeye taşınma şansımız var. Yeni bir ülkeye geçtiğimde yine yeni bir konuyla süreci anlatacağım. Taşınmayı isteme sebebimiz ingilizce bilen insan burda çok az, kazançlar avrupaya oranla düşük ve vatandaşlık verme konusunda çokta başarılı bir sosyal ülke değil. Şimdilik herkese iyi günler dilerim, sorusu olan arkadaşlara Polonya hakkında gerçekten büyük bir bilgi birikimine sahibim yardımcı olabilirim.
Bu arada ben geldikten sonra arkadaşlarımıda getirdim. Hatta R10'dan bir arkadaşımızda bana ulaştı bizim şehirde oda geldi...
Bir adım atmaktan korkmayın, eğer aradığınız buysa harekete geçin, serüven başlasın...