Arkadaşlar Merhaba,
Basımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum ve bu konu hakkında fikirlerinizi öğrenmek istiyorum. Siz olsanız ne yapardınız?
Yaklaşık 10 yıldır İstanbul'da küçük ev aletleri ve züccaciye firmalarında bölge satış yöneticisi olarak çalışıyorum.
2021 yılı Aralık ayında elektrikli ev aletleri sektöründe bir firmada ise başladım. Firma ürünlerini toptan satış yöntemi ile toptan bayiler aracılığı ile satıyordu. Benimde görevim bu toptan bayilere satış yapmak süreci yönetmekti.
2022 yılı Aralık ayında yönetim, benim performansımdan memnun kaldıklarını toptan satışı bırakacaklarını ilettiler. İstanbul bölgesi için ekip kurmamı istediler. Terfi aldım Bölge Müdürü oldum.
Ocak ayında eski firmada beraber çalıştığım o donem işsiz olan bir arkadaşımı ve uzun yıllardır farklı firmadan tanıdığım işsiz olan bir arkadaşımı ekibe aldım. İkisi de sektörde tecrübeli kişilerdi.
Maaşlarını piyasanın üzerinde verilmesini sağladım. Araçlarını işe girer girmez temin ettirdim.
Bizim firmada maaş + yemek + araç + prim haftasonu tatil resmi bayramlar tatil. Bayram harçlıkları yakacak yardımları vs yan hakları iyi olan bir yerdi. Bu imkanlardan işi bilen ve güvene bileceğim işe ihtiyacı olan kişiler faydalansın istedim.
Mevcut müşterilerimi ikisi arasında adil bir şekilde paylaştım.
Ocak ayında arkadaşlar yeni bayiler getirdi satışlar yaptılar ama ilk ay hedefimiz tutmadı.
Şubat ayında malum felaket sonucu piyasalar baya durgun olduğu için hedef tutmadı.
İki arkadaşa da bu süreçte müdürlük ten ziyade arkadaş gibi davrandım onları motive ettim.
Depremde yakınlarını kaybettiler izin verdim. Daha sayamadığım bir sürü konuda esnek davrandım.
Mart ve Nisan aylarında arkadaşları takip ettim onlarla beraber sahaya çıktım durumlari gözlemledim. Müşterilerle konuştum. hedef yine tutmayınca farkettim ki bizim hedef, piyasanın kötü olmasindan değil arkadaşlarımdan kaynaklı tutmuyor.
Toplantı yaptım durumu izah etmelerini istedim. Tabi işleri biraz sıkı tutmaya başlayıp müdürlük yapmaya başlayınca arkadaşların gerçek yüzü ortaya çıktı. Çalışmadıkları ortaya çıktı.
Tartışmalar yaşadık, bilerek satış yapmamaları vs. Sen bize para kazandırmıyorsun prim almamızı engelliyorsun gibi bahaneler ortaya çıktı.
Sonraki süreçte anladigim kadarı ile onları işten cikaracagimi düşünüp, ikisi birlikte benden habersiz yönetime beni şikayet etmişler.iftira atmışlar.
Aslında kendilerinin satış yaptıklarını benim bunu engellediğimi, kendi yaptıkları hataları vs tüm başarısız olumsuz durumları benim üzerime atmışlar. Öyle bir tezgaha düştüm ki yönetim beni dinlemeden çıkışımı verdi. Daha neler söylendi onları bilmiyorum.
Bende beni dinlemeyen firmaya kendimi anlatma gereği duymadım tüm yasal haklarımı aldım çıktım.
Anlayacağınız kendi elimle emeğimle kurduğum sistemi iki arkadaşımı ekibime alarak kendi elimle yıktım.
Siz siz olun iş hayatında kimseye güvenmeyin referans olmayın. İş ortamında bu saatten sonra iyi niyetimi kaybettim.
Çok şükür müşterilerim ve çevrem bu konuda benim yanımda oldular. İnşallah çok kısa sürede başka bir firmada ise başlıyor olacağım.
Allah herkesi hak hukuk bilen vefalı kişilerle karşılaştırsın.
Yapılmaz, hakeden için sormana gerek kalmıyor yapıyorsun; ama bu saatten sonra belli istisnalar harici hep bu soruyu soracaksın hocam.
Öbür tarafta da bu tarafta da çıkar onlardan, ne olursa olsun muhatap olmamanı tavsiye ederim; hayatında güvenilmez iki kişiyi buldun, ileride daha büyük bir sorun açmalarındansa bu firmada daha büyük bir sorun yaşamandansa böyle olması daha hayırlı olmuş sanırım.