Piyasanın yükselmesinde büyük ölçüde emlakçıların ve galericilerin rol aldığına inanıyorum. Evimi kiralayacağım 8.000TL istiyorum emlakçı biz burayı 14.000TL ye veririz abi diyor. Arkadaşımıza kiralık ev arıyorduk emlakçıdan bulduk. Ev sahibi emlakçı biz buluştuk. 14.000TL ye sözleşme yapılacak. ev sahibi ben buraya 10.000TL istiyordum diyor. Delirmemek elde değil. Anlattıklarımın hepsi yaşandı.
Sen eve 14 bin vermeyi göze aldığına göre piyasa araştırması yapmışsındır. Piyasa ortalaması o civarda iken ev sahibinin 10 bin istiyor olması piyasanın gerçek değerinin 10 bin olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.
Piyasada 14 binden daha ucuzu olmuş olsa sen ona giderdin 14 bini kabul etmezdin.
Piyasa alıcı ve satıcının ortak noktada buluşması ile oluşuyor.
Satıcı alabileceği en yüksek rakamı ister , alıcı ise alabileceği en düşük rakama almak ister.
14 bin veren var ama 10 bine razıyım diye bir mantık yok. Öyle ticaret olmaz. İstisnalar üzerinden genelleme yapılmaz.
Arada emlakçı ve galericiler olmasaydı yine sistem böyle işlerdi ki böylede işliyor senin yaşadığın şey sadece bir istisna.
Bizde geçen yaz piyasası 4k olan daireyi 2.5kya vermiştik. İlk 2-3 saat içinde gelip görenler anında tutmuştu. 4k desek yine tutulacaktı. Kişisel açtığımız ilana emlakçı adam bulup getirmişti

Bu piyasanın 4k civarı olduğunu değiştirmiyor. 2.5kya vermek bizim tercihimiz oldu o sıra.