MontyPython adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Hocam ben 8. madde ile ilgili bir soru sormak istiyordum.
Şöyle ki:
Youtube üzerinde çok ciddi izlenme alan bir sürü video var. Somut örnek üzerinden gidelim.

Mesela bugün ekonomi ile ilgili yayınlanan ve ilk 24 saat içinde 10.000 izlenmeyi aşacak en az 30 adet video bulabiliriz.
Bu, ekonomi haricindeki alanlar için de geçerli. (Siyaset, gündem-aktüel, astroloji, sağlık, yemek tarifi, dini sohbet, komplo teorisi üretengiller vs)

Mesela ben bir çok video üreticisinin içeriklerinden konuyu uzattıkları için rahatsızım. Yarım saat "Abone olun, bildirim zille... muhabbeti, yarım saat dün video yayınlayamadım, sizlerden özür diliyorum, kişisel işlerimden... muhabbeti, sonra clickbait olarak sunduğu konuya bir türlü gelememe, gelse de girememe, net cevap vermeyip etrafından dolanma vs)

Şimdi ortalama 15-20 dakikalık bir videoyu 1 dakikalık videoda özetlesek ve kendi kanalımızda yayınlasak, bunu da ekonomi alanındaki o 30 videonun her biri için yapsak toplam 30 dakikada günün ekonomi gündemini kanal takipçilerine sunmuş oluruz. Bu esnada ilgili videolardan hiç bir şekilde ekran görüntüsü, ses vs. alınmayacak. Sadece özet. Podcast tarzı. Metin formatında çıkartılmış özeti seri bir şekilde seslendirme.
Diğer video kategorileri için de durum aynı. (Astroloji vs)

Bunu ekip olarak yapıp iş edinerek güzel bir düzenek kurulabilir. Hatta iş daha da büyütülür. Ayrı bir site açılır. Yapılan özetler diğer sosyal medya platformlarında da yayınlanır vs.

ChatGPT'ye sordum. O çok muğlak cevaplar veriyor. Kişilerden izin alın vs. Bu işin kişilerden izin almadan olduğunu düşünmek durumundayız. Bütün youtuberlara ulaşıp yazılı izin alma olacak iş değil ki zaten vermezler. Ben işte o yüzden işin hukuki boyutunu merak ediyorum. İşin etik kısmını ben de biliyorum, hukuki kısmını soruyorum sadece.

Şimdi sorulara gelelim:
1. Youtube politikaları açısından bu işe engel durum var mıdır?
2. TC kanunları açısından bu işe engel durum var mıdır?
3. Diyelim ki engel durum var ve hakkımızda dava açtılar, kazandılar. Mahkeme normalde ya da en kötü ihtimal düşünüldüğünde ne ceza verir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Öncelikle pek önümüze çıkmayan bir durum.
1-Kaynak göstererek özetlersen ben sorun olacağını düşünmüyorum
2-Engel değil .Görsellik ve kişilerin videolarını hiç kullanmama şartı ile
3-Bu tartışılır bir durum. Detaylar için dm yada arayın bizi.

Teşekkürler.