Çok uzun zaman önce ingilizce hariç başka bir dili öğrenmiştim ve kısa sürede konuşmaya başlamıştık. Bize uygulatılan yöntem ise "shadowing" idi. Yani gramere göre yazılmış, örnek ve basit yapılı cümleler içeren orta uzunlukta paragrafları ezberliyorduk. Tabi telaffuz dahil düzgünce ezberliyorduk. Her gün bir paragraf. Paragraflardaki cümlelerin yapısı beyninize otomatik olarak zaten yerleşiyor ve o desende bir cümle kurmanız gerektiğinde bilinç altından doğrudan doğruya o cümleyi kurabiliyorsunuz. Mesela ingilizce için düşünürsek "I have a big house" cümlesini beynine iyice kazımış ol. Sen benim büyük bir evim var diyebiliyorsun aynı zamanda "benim küçük bir arabam var" diyeceğin zaman da bir saat formül bulma vs. ile uğraşmadan doğrudan bu cümledeki öğrenmiş olduğun kalıbı beyin bilinç altından çağırıp kullanıyor. Sen bile şaşırıyorsun bu kadar kısa zamanda bu kadar iyi bir gelişme olmasına.
Belirli konseptlerde belirli paragraflar edin. Bu (telaffuzlu) "shadowing" paragraflarını nasıl edineceğini chatGPT ye sor. Paragraflarla ilgili şüphen varsa o paragrafları chatGPT ye düzelttir. Orijinal telaffuzları ile birlikte ezberle. Eski ezberlerini de gözden geçir ve hep tekrarla.
İlk başta mesela şu konseptler ile başla: Benim odam, benim ailem, benim şehrim, benim mesleğim, benim okulum, benim mutfağım, boş zamanlarımda ne yaparım, sevdiğim spor dalları, sevdiğim enstrümanlar, sevdiğim yemekler...
İngilizcem okuduğumu ve dinlediğimi anlayabilecek düzeyde. Ama eğer bir gün konuşma ingilizcesini de öğrenmem gerekecek olursa hiç düşünmeden "shadowing" tekniği uygularım. İlk başta kelime ezberinden uzak dur, cümle hatta paragraf ezberle ve o paragrafları seri bir şekilde sürekli oku.