İslamiyet belki köleliği tamamen kaldırmadı ama şu bir gerçek ki İslamiyet'i en hızlı benimseyen ve kabullenen kesim köleler oldu. Örneğin: Hindistan'da İslam'ın yayılma sebebi İslam'ın kast sistemine kesinlikle karşı olmasıdır. Eziyet çeken paryalar ve köleler, Allah katında soylu aileler ile eşit haklara sahip olacaklarını öğrenince çok hızlı şekilde İslam'a katıldılar.
Kölelik neden kaldırmadı?
Açıkçası toplum sosyolojisi ele alındığında bütün kölelerin azat olması, o dönem için büyük krizlere yol açardı. Savaşta esir alınan herkesi öldüremez ya da serbest bırakamazsınız. Herkesi serbest bırakırsanız düşman topluluğu tekrar gelir ve devletinizi yok edebilir. Herkesi öldürmek ise canice olur. Bu uygulama o dönem şartları düşünülürse, ölmek yerine hizmet etmeyi tercih edecek pek çok esirin kölelik yapması ile hayatını kurtardı.
teşekkürler hocam. kolelikle ilgili benzer yorumlar geldi mantigi anladim o konuda. peki bir sualim olacak
islam bugun gelseydi sunlar yasaklanir miydi?
icki
sigara
faiz
coin
sadece islami felsefede beyin firtinasi adina, yani hz. muhammed sav. bugun peygamber olmus olsa bunlari yasaklar miydi?
mesela icki sigara gibi mekruh mu kalirdi yoksa haram mi?
o zamandan bambaska bir finansal konumda olan faiz hala haram olacak miydi?
hicbir formule uymayan coinler ne olurdu?
ms. 6yy da gelen ve belki de binlerce yila rehberlik edecek bir din, bugunun koşullarına gore gecersiz kalmami bence cunku.
o nedenle o zamanin kosullarina gore tabirine katilamiyorum. o gunku kosullara uygun bugune gore yetersiz ise o zaman son vahiyler de olmamaliydi.
o zamana kadar toplumsal degisim cok daha yavasken yuzlerce peygamber gelmisken, toplumsal yapinin cok daha hizli degistigi bu yuzyillarda neden yorumlamak zorundayiz hocam?
benim yorumuma gore suan gelmis olsaydi son peygamber, haram dedigimiz pek cok sey haram olmazdi o zaman "bugunun koşulları" geregince
ymarim anlatabildim kafamdaki celiskiyi