Merhabalar,
Sanırım beni engellemiş
@SEOmuhendisi; burdan cevaplayayım sorusunu.
İslam neden köleliği yasaklamamıştır ?
El Cevap:
İslam nazarında harp dışında kölelik kabul olunmaz harpte mutlak olduğuna göre bu daima kalacaktır.
Kölelik kaldırısaydı savaşlarda öldürülme oranı artacaktır, halbuki köleler fidyeyi necat olarak kullanılıyordu.
İnsanlık tarihi boyunca kölelik kabul gördüğünden islamda bunu kucaklamıştır.
sizi neden engellediğimi bilmiyorum, ancak engeli kaldırdım zira bu konuda cevabınızın olması lazım. Cevabınız islam felsefesine göre fazlasıyla önemli ve görülmeli diye düşünüyorum. Sadece sorgulayanlar için değil, inandıgını sanıp boş boş atıp tutanlar için de. O nedenle teşekkür ederim. Zira bu açıdan düşünmemiştim, savaşta öldürmektense, esir almak ( köle ) tercih edilmesi mantıklı bir durum gibi. Acı çekerek ölmektense anlık uyuşturucu kullanmak, zina suçuna girmekten se mastürbasnyon yapmak gibi bir mantıkla. ( Çeşitli islam düşünürlerinden duyduklarım) Bu konu üzerine düşüneceğim.
Konuya pek çok arkadaştan daha farklı bir cevapla katkı sundugunuz için ayrıca teşekkür ederim.
Hocam kölelik ozamanlarda evrensel bir düzen idi.
Alparslan Kuytul hocayı bir ara dinlemiştim.
Diyordu ki İslam ozaman istese de köleliği yasaklayamazdı. Buna gücü yetmezdi.
Neden böyle; Ozamanlarda savaşlar vardı.
Müslümanlar savaşı kazandığında esir alınma durumu vardı.
Erkeklere köle, Kadınlara cariye denir. Erkek ve Kadın esirler.
Hal böyle olunca. ya tüm esirleri öldürecekler, Yada rehin alacaklar.
Rehin alınma durumuna kölelik sistemi denir.
Yani savaş esirlerini mi öldürsünler.
Ya rehin köle olarak alacaklardı.
Ya öldüreceklerdi tümünü.
Yada serbest bırakacaklardı.
benzer bir cevap, size de teşekkür ederim, dediğim gibi düşünürken girmediğim bir bakış açısıydı islam felsefesi açısından, bu perspektften düşününce mantıklı geliyor.
farklı konularda, mesajlarda, gari gurup suçlamalara maruz kalmışım
yahu yeri gelince sonradan müslüman olan gayrimüslümleri gururla örnek verisiniz. sorgulamak suç mu? o adamlar bunları sormadan mı müslüman oldu sanıyorsunuz ? benim şuan neye ne kadar inandıgım hakkında ne fikriniz var mesela? bu soruları pek ala inançlı bir müslüöman da sorabilir, bir cevap arıyorsam ötekileştirmek yerine ögretmek, cevaplamak çok mu zor?
lafa gelince bazıları çok müslüman, sen başta hoşgörüden sınıfta kalıyorsun haberin yok. neyse...