Bu soru çocukluğumdan beri kafamı çok kurcalar, köleliğin kaldırılması, insan hakları vb. sosyal bilgiler konularında aklım hep adalet ve hoşgörü dini olan islama giderdi.

son ve evrensel bir din olarak islam, kölelik uygulamasını neden kaldırmamış / yasaklamamış acaba? İslami ögretilerde peygamber ve sahabelerin kölelere karşı davranış ve tutumları hakkında pek çok iyi alıntılar var şüphesiz. Hatta köle edinmeyi zorlaştıran, azad etmeye teşvik eden bazı uygulamalardan da bahseder ok. Ama neden kökten yasaklanmamış ?

Son ve evrensel bir din olarak, 5 vakit namaz, 30 gün oruç gibi zorlu ibadetleri ve pek çok dönemine ve dönemimize göre ağır, uygulaması fedakarlık isteyen şeri kuralları koyan bir din köleliği neden kaldırmadı, kölelik yerine işçiliğe benzer sistemler gelemez miydi? Çünkü kölelik istediğin kadar iyi davran, sonuçta bir insanın tüm haklarıyla sana ait olması gibi birşey, özgürlük ksıtılaması ve dolayısıyla adil olmayan bir durumdur. Bana kalırsa o dönemin arap cografyasında şarabı yaskalamaktan çok da zor bir uygulama olmaması gerek.

Benzer bir soru işaretim de zekat oranı hakkında. 40 'da 1 elbette asgari bir limit ancak, asgari de olsa çok düşük değil mi ? Pek çok şey katı kurallara emredilirken, zekat gibi ekonomik adaleti sağlayacak bir hususta neden oran bu kadar düşük tutularak, daha fazlası vidana bırakılmış olabilir?

Amacım kötülemek, iğnelemek vs. değil, sadece sorgulamak. ve öğrenmek. Zira pek çok kaynak da okudum ancak bu konularda beni tatmin edecek mantıklı cevaplara ulaşamadım. O nedenle lütfen ötekileştirmeden, hakaret etmeden islam ilmi ya da kendi mantıgınız çerçevessinde güzel yorumlarla tartışabilelim