youtube, rosetta stone ve ingillizce altyazılı ingilizce film izlemenin üzerine öğrenme metodu tanımam. ha belki bir tane vardır, o da ilgilenip sevidğin konuda tamamen ingilizce kitap ve dergi okumak. bak kitap ve dergi diyorum, kağıda basılı materyal...

burada ne öğrenirsen öğren her zaman giriş seviyesinde garip bir salon ingilizcesi biliyor olacaksın. Yabancı birükleye gittiğinde her zaman konuşulnları anlamata zorlanacak ve konuşamayacaksın. kusura bakma, nyetim seni kırmak asla değil. ingilizce kursunu bitirdiğinde bir antlaşma yazamayacak, pazarda alışveriş yaparken salatalık marul muhabbeti yapamacaksın. iş yazışmaları konusunda yazdıkların ise neredeyse kaharet düzeinde olacak ama sen doğru yazdığınnı düşüneceksin.

Temel bilgin hiç yoksa tamam bir kursa git ve öğren kabul. birşey demiyorum. Ama daha iyi öğreteni diye birşey olduğunu kabul etmiyorum. Seni daha uzun süre ingilizce konuşmak zorunda olan kurs olabilir. Türk eğitimciden ingilizce öğrenip de benim şirketimde yurtdışı ilişkileri yürütebilen hiçkimse olmadı.

Şahsi fikrim odur ki basit bir temel at. sonra ingilizce girişseviyesi, ilkokul ve lise çocukları için yazılmış hikaye kitapları oku. Uzun bir dizi seyret. zevkine göre. mesela X-files, chicago fire, the rookie, castle... bunlar sokak ağzıyla konuşmalar içeren, günlük hayatı yansıtan diziler. bu dizilerde konuşulanları anlayamıyorsan bu iş olmamıştır. kelimeleri ayırdedene kadar dinle, seyret. anlamlarını boşver. bu işte önemli olan kulağın o seslere alışması. daha sonra ingilizce latyazıları aç.kulağınıın duyduğu seslerle gözünün gördüğü ingilizce kelimeler bir süre sonra eşleşecek. mutfaktayken televizyonda duyduğun kelimeleri ayırdedebilene kadar uğraş. Kendi sesini de duymadan olmaz bu iş.

Sonra aşağıdaki linkten kendine eğitim bulup native speaker'lardan ders alabilirsin.

https://www.cambly.com/english?lang=en

ilkokuldan beri kafasına kimsenin ingilizceyi sokamadığı, ama elektronik merakım yüzünden elektronik dergilerini okuyarak bu işe merak sarmış birisi olarak söylüyorum. Türkiyede hiçbir kurs seni şarkı sözlerini anlayacak seviyeye taşıyamaz. bu konuda ingilizce kurslarıyla ve öğretmen olduğunu söyleyenlerle çok kavga etmişimdir. Para tuzaklarına düşme. internet varken, bu kadar kaynak varken isim belirterek gitmeye çalıştığın kursun anlamı "ben kendimi zora sokamıyorum, her gün kendime söz geçirip bu işi yapamıyorum, bari para vereyim de zorla yaptırsınlar" demek anlamına gelir.

Ama sorun ne biliyor musun ? Bu kurslar zaten yukarı söylediğim eforları sarfetmezsen zaten hiçbir işe yaramazlar.

Ha bi de şu var... sadece ingilizce biliyorum mu demek istiyorsun yoksa yanında biri konuşmaya başladığında düşünmeden pat diye konuya girip ingilizce geyik yapabilmek mi. birincisi kurs, ikincisi benim dediğim.

Tekrar ediyorum lütfen kırılma, gücenme, alınma... kimsenin söylemediği gerçekler bunlar.