Herkese merhabalar, 2004 yıllarından bu yana Phpbb ile başladığım forum serüvenime, SMF, MYBB, Vbulletin forumları ile devam ederek, uzun süredir Xenforo sistemi ile hem kendimi hem de forum üyelerimi daha kolay kullanımı olan forumlar inşa ederek yormamaya özen gösteriyorum.
@Canakkaledeyiz; hocamın da söylediği gibi, zaten Sosyal medya da mecraların sayıları arttıkça forumlarda bulunan üye sayıları ve trafiklerde de ciddi oranda düşüş oldu. Hele ki şua internetin altın çağı dediğimiz dönemde ChatGPT ve alternatifleri ile insanlar ulaşabilecekleri en zor şeylere dahi ulaşabilme kolaylığını yaşıyor.
Bu nedenle, forum üyeleri ve müdavimleri olacak kişilerde bazı özellikler olması gerekiyor.
- Sosyal medya sitelerini sevmeyip, paylaşım içerisinde olmak isteyenler.
- Asosyal olup, kendine bir şey katmak isteyenler.
- Forum merakı olup, görev almak isteyenler.
- Nedensizce forumda takılanlar.
- Eski zamanlarında forum tecrübesi yaşayıp, içinde onu bitiremeyenler.
- İRC sunucu görevlilerinin mecburi takılma sebepleri.
Hal böyle iken, tutturan forumlar zaten tutturdu. Ekibi olan kişiler de, yağmasa da gürleyen bir yeni kitleye sahip olabiliyor.
Bunları yaparken, yukarıda belirtildiği gibi Mobil kullanımı olmayan forumlardan kaçınılmalı ve beraberinde benim de özellikle dikkatimi çeken şey bir anda 300 kategorili forumların açılması.
Eskiden Kategori talep bölümü olurdu, eğer birileri o kategoriyi istiyor ve oraya talip oluyorsa, ya da forumda ihtiyaç duyulduğu hissedildiğinde kategori açılıyor. Artık her açılan forum otomatik olarak diğer forumlarda ki tüm kategorileri açıyor ve bu da ciddi bir kirlilik gösteriyor. ( Tabi ki, fikirlere saygı duyuyorum, dileyen dilediği gibi yönetir forumu, ister 10 kategori ile başlar, isterse 300 )
Benim gibi keyfi forum açan adamın forumuna kimse girmese de umursamaz.
Onun dışında forumlar tutmaz mı ? Elbette ki tutar. Eğer proje forumu olursa tutmaması için hiç bir sebep yok.
Bugün baktığımızda bir sürü genel forum var, bazıları 10 üye ile devam ediyor. Bazıları 20 diğer kalan kısım ise bir süre RSS botlar ile devam ettirip, sonrasında ya kapatıyor yada satıyor.
Konumuza dönecek olursak, konu cidden çok farklı yerlere gitmiş. Bu kadar kasmanıza gerek yok arkadaşlar. Kelimelere, cümlelere fazla takılmayın.
Forumhayali sitesine girdiğimde ilk dikkatimi çeken kıymetli dostum Ongun`dur. Onun bulunduğu forumlar da iyi kadro olur, iyi yönetilir, sistemi de sağlamdır.
Hayırlı, uğurlu olsun.
Başarılar diliyorum.