Canakkaledeyiz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şimdi, genel forum sitesi konusunda çoğu forum üyesinin yaşı kadar deneyimim var. 2003 yılında kendi forumumuz açmıştık, 2007'ye geldiğimizde forumu 24 saatte ziyaret eden üye ortalaması 100 civarı idi ama o zamanlardan sonra, Facebook'un ve 2 sene sonra da Twitter'ın açılması ile insanların ilgisi sosyal medyaya kaydı. Forumlar da sosyal medya değil mi diyeceksiniz, evet öyle ama forumlar sınırlı ve kapalı birer sosyal ortam. Twitter'da dünyanın öbür ucundaki bir insanla doğrudan etkileşime girebilirken, forumda kayıtlı ve aktif üye sayısı kadar etkileşime mahkumsunuz.

Bu devirde forum açılır mı, inanın bilmiyorum. Ben açılmayacağını, bloglar, Facebook ve Instagram sayfaları varken forumların etkileşimde çok daha zayıf kaldığını düşünüyorum. Ayrıca forumların altın çağını yaşadığı dönemde gençtik, şimdi çoğumuz 40'lı yaşlarımızdayız ve forumlara yeni kayıt olan üyelerle aramızda ciddi bir yaş farkı olduğu için eskisi gibi iletişim kurma şansımız da olmuyor. Farklı dillerde konuşuyor, farklı müzikleri sevip farklı zevklerimiz oluyor.

Her şeye rağmen bu devirde forum açayım diyorsanız, ben sadece yapmamanız gereken şeyleri yazacağım. Bu başlıktaki foruma da eleştiri olarak kabul edebilirsiniz:
  1. vBulletin 3.x kullanmayın. İnsanların büyük çoğunluğu mobil cihazlardan giriş yapıyor, vBulletin 3.x serisi mobil konusunda çok sıkıntılı. 4.x serisi de. Bazı forum sahipleri vBulletin romantizmi nedeniyle inatla bunu kullanıp, üyelerini TapaTalk kullanmaya zorluyor, ben öyle forumlara girip kayıt ol butonuna basmam bile, kapar geçerim.
  2. Forumu açtığınız gibi 500 tane kategori & forum açıp onları aylarca bomboş bırakmayın. Foruma dışarıdan ilk kez gelen biri olarak baktığımda ne görüyorum? Bir sürü bölüm var, bazılarında 1 - 2 konu, bazılarına daha konu bile açılmamış. Ohooo, bunların kendine hayrı yok diyerek çıkıyorum. Sadece ben değil, çoğu ziyaretçi böyle yapıyor. Başlangıçta gerekirse çok genel başlıklarla 10 - 15 bölüm açın, onları doldurukça alt bölümlere dağıtın. Mesela sosyal medya yazısı mı ekleyeceksiniz, atın Bilgisayar ve Internet diye bölüme. Programlama yazısı mı olacak, atın aynı bölüme. Bir başlıktan 10 - 15 konuyu geçince, açarsınız ona uygun alt bölüm.
  3. Forumculuk ekip işi. Siz ve bir arkadaşınız forum kurmaya karar verdiyseniz, yapmayın. Üzülürsünüz. Kendisini bu işe verebilecek, yeri geldi mi aylarca yeni üye gelmediğinde hevesi kaçıp bırakmayacak 5 - 6 kişi iseniz başlayın. 5 - 6 kişi dediğim de en az.
  4. Forumu açtıktan iki üç ay geçtikten sonra hemen Adsense başvurusu yapmayın. Forumu uzun süre reklamsız tutun ki insanlar gelip rahatça aradığını bulabilsin. Para kazanmak güzel bir his ama zaten çok kazansanız da şahıs şirket açmadan o parayı çekemeyeceksiniz. Ha, çekersiniz de sonra Maliye sizi çağırır cezalı ödersiniz.
Neyse, çok uzatmayayım, diyeceklerim kısaca bunlar. Bence forum işine hiç girmeyin aslında. Elimde forum domaini vardı, onu da sattım sevgili @Runaway;'e. Hayatımın geri kalanında sanırım forum işine asla girmeyeceğim. Ama girecek arkadaşlar için de, başarı reçetesinin bir kısmı yukarıda.
Teşekkürler, tecrübenizden kısmetlenmek nasip oldu. Koca yazınızın boşa gittiğini düşünmeyin. Hayırlı bayramlar