Merhaba. 2023 yılında ehliyet süreci hakkında kendi deneyimlerimden yeni ehliyet alacaklar için bir rehber hazırlamak istedim. Sınava hazırlık sürecimi vesaire de anlatacağım.

19 Nisan 2023 -
Tam olarak yaşımı doldurmama 1 ay var fakat sürücü kurslarını araştırma sürecine girdim. Evime yakın olan ve babamın arkadaşı olduğu sürücü kursuyla görüşmeye gittim. Aklıma takılan her soruyu teker teker sordum ve kayıt olmaya karar verdim. Şimdi kayıt yaptırabileceğimi, yaşımı doldurduktan sonra da asıl kayıt işleminin gerçekleşip derslere katılabileceğim söylendi. 14 ders, 2’si simülasyon dersi olmak üzere 6.000 TL kurs ücreti için anlaştım. Teorik sınav için dijital bir platformda kaydımı oluşturdular ve 1 adet kitap verdiler. Kitap tam anlamıyla bir faciaydı. Kalitesiz, mizanpajı hoş olmayan ve yazım yanlışlarıyla dolu bir içeriğe sahipti.

Bilgi olmadan farkındalık oluşmaz. Bu nedenle teorik kısmı sınava yönelik çalışmak işin hazırlanmak yerine bilgiyi özümseyerek bilinçli bir sürücü olacağım. Kuralları ve yasaları olduğu gibi ezberlemek yerine bunların neden olduğunu, aksi takdirde trafikte ne gibi durumların oluşabileceğini sorgulamaya çalışıyorum.

Trafik adabı kısmıyla başladım. İlk olarak kurs kitabından okudum ve düşündüm. Ardından App Store’de bulunan Ehliyet uygulamasından okudum ve notlar aldım. Bana kalırsa bu teorik sınav daha ciddi bir süreç içerisine dahil edilmeli, klasik ve açıklamalı bir sınav olmalı. Benim hedefim teorik sınavdan 100 almak ama aynı zamanda öğrendiğim bilgileri açıklayabilecek ve öğretebilecek durumda kullanabilmek olacak.

20 Nisan 2023 -
Bir deneme sınavına girdim. 82 puan aldım. 50 sorudan toplamda 41 doğru ve 9 yanlış yaptım.

16 Mayıs 2023 -
2000 TL kapora gönderdim ve sürücü kursuna uğradım. Yarın derslerim başlıyor. Bugün test günüymüş. Çıktı verdiler çözmem için. Yapamadığım soruları yarın hocaya sorabileceğimi söylediler ve ders programını paylaştılar. Sürekli gelmenize gerek yok zaten denemelerde geçer not alıyorsunuz diyorlar. 🤦🏻♂

Not: Konu Haziran sonlarında tamamlanmış olacak.