2021 aralik ayında bu oldu.
Usdt hızlıca 18e çıktı. Akabinde reel usd 18e çıktı. Arasında birkaç gün vardı
Tam 18 demeyelim de o dönem önce usdt çıktı. Akabinde usd onu takip etti.
Neden mesela 2 ay önce usd ile usdt arasında makas az iken şimdi fazla.
Diğer coinlerin etkisi yüzünden oluyor. Yatırımcı daha stabil coin istiyor. Usdt de stabil coindir. Mesela 1 USD ile 1 usdt arasında fark yok denecek kadar az. Ayrıca borsalar 7/24 açık olmadığı için real dolar kuru borsalar açıldığı an oynamaya başlar. Mesela şuan dolar 19 ve sabit gibi. Sabah borsa açılınca bu bir anda 20 olabilir ki dün oldu. Ama hükümet doları bu kurda sabitlemek için swap yapıyor seçim geçene kadar. Ayrıca doları banka ya da kuyumcu dan alıp makas aralığını tercih etmeyenler kripto borsalardan alıyor. Son eklememi yapayım. Bir coin yükselişe geçtiğinde kullanıcılar o coinden almaya başlar. Yatırım misali aldıkça coin değerlenir. Düşmeye başladığında satışlar başlar. Düşüp yükselmesine en büyük sebep olan şey yüksek miktarlarda alım veya satımın anlık olmasıdır. Piyasa arzı çok önemli. coinler de ben şuan bir anda 100 milyon usdt satsam o coinin arzına göre belki %20 lik değer kaybı olur. Ama stabil coin piyasa dengesi yapma amacıyla buna önlem getirmiş. Coin yakma deniyor. Böylece USD ve usdt sabit oluyor. Şuan ders çalıştığım için baya karışık yazdım. Bazı yerlerde eksik olabilir. Bu konuyu anlatmak uzun ve cilveli oluyor. Özet geçmeye çalıştım. Yanlış bildiklerim varsa affola ben böyle gördüm öğrendim ve öğrenmek isterim. Son olarak usdt kismen fiyat takibi için usd/tl kurunu takip eder. Ama usd asla usdt yi takip etmez. Öyle olsa stabil coinin anlamı olmaz ve diğer tokenler gibi olurdu.