İstatistik ve ölçme değerlendirme eğitimini zorunlu yapmak gerekiyor.
Yoksa senin gibi farklı koşulların yaratacağı farklı durumları algılayamıyor insanlar.
1) Evet virüsü aşılar yok etmedi. En sonunda virüs aşırı bulaşıcı ve hafifi geçen bir varyanta evrildi ve aşılı aşısız herkes virüse yakalandığı için virüs ortadan kalktı. Ama o virüs 1,5-2 sene ağır geçen ve enfekte olanların en az %8 ine tıbbi yardım gerektiren bir şekilde seyretti.
2) Virüs bu aşırı bulaşıcı ve hafif geçen varyanta dönene kadar aşılar daha ağır geçen varyantı kontrol altında tuttu. Aşılamanın amacı hastalığı tamamen yok etmekten ziyade pandemiyi sürdürülebilir şekilde baskılamaktı. Zaten tüm dünyanın aşılanmasının senelerce süreceği ve virüsün mutasyon geçirip bu aşılara direneceği biliniyordu. Ama eğer aşılama olmasaydı ölü sayısı onlarca kat fazla olabilirdi.
3) Bu virüsün tehlikesi aşırı öldürücü olmasında değildi, zaten yeterli tıbbi destek alırsa yani solunum cihazına bağlanırsa enfekte olanların %1'i ve azı ölüyordu. Ama aşılama olmasaydı virüs kısa sürede o kadar geniş kitlelere yayılabilirdi ki. Hastanelerde yer kalmayacağı solunum cihazları yetmeyeceği için ölü sayısı %5-8 lere kadar çıkabilirdi. Bu da 80 milyonluk ülkede 4 milyon ölüm demek. 10 büyük depremde, 5-10 sene süren savaşlarda bu kadar insan ölmüyor.
4) Senin gibi ben hiç aşı olmadım 4 kere covid geçirdim grip gibi hafif geçirdim diyenlerin utanmaları lazım. Siz gururla nasıl covidi hafif geçirdiğinizi anlatırken siz virüs bulaştırdığınız için hastaneye yatan hatta ölen insanların hesabını vermiyorsunuz. Evet sen hafif geçirdin. Ama kaç kişiye bulaştırdığınız ölçemediğimiz için böyle rahat rahat konuşuyorsun. Yoksa utancından dışarı çıkamazdın.
Yani değerli kardeşim bilim adamları deney yaparken çift taraflı kör A/B testleri yaparlar.
Çünkü değişkenin olmadığı koşulu ölçemediğin zaman değişkenin etkisini de ölçemezsin.
Aşılamalardan önce İtalya ve İspanya'da sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü yaşlı insanların evlerinde ölüme terkedildiklerini tüm dünya canlı izled ama sizler görmezden geliyorsunuz.
Aşılama olmasaydı evinde ailenden biri can çekişirken ambulans bile gelmeyecekti.
Alınan tüm önlemler, kısıtlamalar ve aşılamalar senin gibi bana bir şey olmadığı sürece dünya batsa umurumda olmaz diyen insanlardan bünyesi zayıf diğer insanları korumak içindi.
Yani aşılar işe yaradı.
Sadece senin bunu anlayacak kadar biyoloji ve ölçme değerlendirme bilgin yok.
Eyvallah sayın biyoloji profesörü, ben daha fazla kendimi yormak istemiyorum. Teşekkür ederim.