Ahmet83 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Guzel sistem ama bir haksizlik var o da belgeli ya da trabis tarafindan alan adi kisitlandiysa rezirve ettik diye paraya el koymaniz adil olmamis madem oyle bir sey olacaksa bunu trabis uzerinden tegit edip kullaniciya soyleyin ya da o alan adina backroder yaptirmayin. Bu da olmasa hizmetiniz guzel simdi dogru soylesekte herkes kendi cikarindan bakacagindan beni yine haksiz goreceksiniz.
Merhaba,

TRABİS web sitesindeki bu sayfadan, boştaki bir alan adı sorgulanarak kayıt esnasında belge gerekip gerekmeyeceği görülebilmektedir. (Örnek Alan Adı: abcbank.com.tr, test1.com.tr)
Fakat halihazırda dolu olan ve silinme peridoyunda olan bir alan adı sorgulandığında yalnızca "Maalesef bu alan adı kullanımda" cevabı alınmaktadır. (Örnek: sivas.com.tr , 11 Mayıs 2023'te düşeceği TRABİS tarafından yayınlanmıştır ve normal şartlarda silindikten sonra yeni kayıt için belge gereken bir alan adıdır.)
Dolayısıyla dolu durumdaki bir alan adı için kullanıcılarımıza belge gerekip gerekmediği, TRABİS altyapısından edinilebilen bir bilgi değildir ve sipariş esnasında da bir sistem cevabı olarak gösterilememektedir. (TRABİS altyapısında buna bir çözüm üretildiğinde, sistemlerimize kısa sürede entegre edileceğinden emin olabilirsiniz.)

Belge gereken alan adları için verilen siparişlerde, kullanıcı memnuniyeti adına sipariş sonrası iletişime geçilerek belgenin sunulup sunulamayacağı backorder işleme alınmadan teyit edilmektedir.
Örneğin "abc.av.tr" alan adına backorder siparişi veren bir kullanıcının, baroda bu isimle kaydının bulunup bulunmadığını veya "abcbank.com.tr" alan adı için verilen siparişim BDDK'da bu adla kayıtlı resmi bir bankaya ait olup olmadığının teyidi için iletişime geçilmektedir.
Bu belgeleri sunamayan kullanıcılara ise sipariş iptali ve para iadesi seçeneği sunulmaktadır.

Bazı alan adlarında ise; sunulacak belgenin geçerliliği tamamen TRABİS'in değerlendirmesine bağlıdır.
Örneğin yakın tarihte düşecek "sinop.com.tr, sivas.com.tr" gibi şehir alan adları mevcuttur.
Bu alan adlarında Tahsisi Kısıtlı Alan Adlarına İlişkin Usul ve Esaslar MADDE 4 (3): "İl ve ilçe isimleri için “gov.tr” haricindeki alt alan adları kapsamında yapılan başvurularda Kurum tarafından, başvuru sahibinin uygunluğu, söz konusu alan adının kamu yararına kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda belirlenir." hükmü geçerli olacaktır.
Kamu yararına kullanılıp kullanılmayacağına dair değerlendirme, TRABİS'e verilen dilekçeyle değerlendirilmektedir.
Bu gibi şehir alan adlarına backorder siparişi veren kullanıcılarımız olmuş, bu madde kendilerine hatırlatılmıştır.
Şayet sipariş sahibi "geçerli belgelere sahibim işleme devam edilmesini istiyorum, işlem sonunda TRABİS'in olumsuz değerlendirme ihtimali karşısında sorumluluğu kabul ediyorum" diyerek talebini doğrulamazsa; işleme devam edilmemektedir.

Özetle sizin tabirinizle "rezerve edilen alan adı için paraya el koyma" durumu söz konusu değildir.

Ek olarak, backorder hizmeti domainin adınıza tahsisi için, silindiği esnada yakalanmasını kapsamaktadır.
Belgeli bir alan adına backorder siparişi verildiğinde, belgeleri sunmak sipariş sahibinin sorumluluğunda olacaktır.
Backorder hizmetinde esas olan, düşen alan adının yakalanmasıdır.
Sistem kuyruk yapısında ve o gün düşecek tüm alan adları için çalışmaktadır.
Kuyruktaki bir backorder işlemi nedeniyle, sıradaki farklı bir müşterimizin backorder siparişi başarısız sonuçlanabilir.
Dolayısıyla burada belgenin sunulamıyor olması, alan adının o esnada yakalandığı ve sistemdeki diğer siparişlerin bu işlemden etkilendiği gerçeğini değiştirmeyecektir.

Verilen tüm siparişler kesinlikle TAHSİSİ KISITLI ALAN ADLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR başta olmak üzere tüm mevzuat iyi okunup anlaşıldıktan sonra oluşturulmalıdır.
Bilgilerinize, iyi günler dileriz.