Merhaba,
bu hadisi ilk defa gördüm, İslami bakış açısına ters görünüyor ilk izlenimde; kaynağını iyi ararştırmak gerekir.
Bir müslümanın tevazu sahibi olması gerekir, böbürlenmek, kibirli görünmek yakışmaz. Burada belki de kibirli kimselere karşı tevazu gösterilmemesi gerektiğinden bahsediliyor olabilir ama seninde kibirli görünmendense nötr kalmak gerekli bana kalırsa. Merak ettim ben de olayın iç yüzünü.
Selam olsun,
Bu hadise göre hareket edersen hata edersin.
Allah kibirlenenleri sevmez. Ayeti dururken bunun tam tersi bir söz tövbe haşa Peygamberin sözü olmaz zira Peygamber Allah Kelamının zıttını tavsiye edemez.
İslam'ın kelime anlamı barıştır.
Unutmamak lazım ki meleklerin en alimi olan şeytanı en zelil hale getiren şey kibirdir.
Kibirden uzak durmanızı naçizane tavsiye ederim.
Katılıyorum hocam çok haklısın.
Kibirlenmekle, kibirli görünmek farklıdır. Kibirliye karşı, kibirli görünmek sadaka vermek gibi sevaptır. Hadis-i şerifte,
(Kibirliye kibirli görün ki, onu hakir ve küçük düşürmüş olursun) buyuruldu. (İ. Gazali)
Yani sizin kaçırdığınız nokta şu; kibirli olmaktan bahsetmiyorum, bize karşı zaten kibirli yaklaşan kimseye karşı gösterilecek bir durumdan bahsediyorum. Zaten durduk yere kibirlenmek şirk.
Kibir sahibine karşı tevazu eden kimse, kendisine zulmetmiş olur. Bid'at sahiplerine ve zenginlere karşı da kibirli görünmek caizdir. Bu kibir, kendini yüksek göstermek için değildir. Onlara ders vermek, gafletten uyandırmak içindir. Savaşta, bidat ehli ile münazara ederken onlara karşı kibirli görünmek de sevaptır. Sadaka verirken de neşe ile karışık kibirli görünmek, malı parayı çöpe atar gibi vermek gerekir. Sadaka verenin kibirli görünmesi, fakire karşı değildir. Verdiği malı küçültmek, mala kıymet vermediğini gösterir. Gösteriş yapan riyakârlara karşı da kibirli görünmek caizdir.