Son zamanlarda Altın ve Dolar ile ilgili konular açıldığını görüyorum. Kişisel merakımdan dolayı uzun süredir Altın Dolar takibi yapıyorum. Bu konu yatırım tavsiyesi değildir kişisel gözlemlerimi içermektedir. ( Yazı makale yazmadan vs. anlamıyorum sadece bu konulara ilgim olduğu için yazmak istedim. Okuyan arkadaşlar da yorumlarını belirtip fikirlerini söylerse mutlu olurum )

( Yazdıklarım dünya ile ilgili uzun vadede gerçekleşebilecek şeyler. Kişisel küçük yatırımlarınız için Türkiye siyasetini takip etmeniz daha iyi olur. Doların altının bir anda fırlaması veya düşmesi hükümet değişimine kur korumalı hesapların duruma vs. vs. göre değişebilir.. )

Öncelikle ALTIN için gram altın fiyatına değil global piyasadaki ONS altının dolar fiyatına bakmanız gerekiyor. Dolar konusuna gelecek olursak, şu an dünya genelinde çok farklı bir durum var. ABD doların değeri artsın diye faiz yükseltiyor, fakat çin ve rusya da dolara bağlılığı azaltmak için anlaşmalarını kendi para birimleri üzerinden yapmak istiyor. Yakın zamanda Fransa ve Brezilya gibi ülkeler Çin ziyareti sonrası dolara bağlılığın azaltılması ile ilgili açıklamalar yaptı. AB ülkelerinin yavaştan bu saflara katılması bekleniyor. Yani ileri de ne olur şu an için kestirmek mümkün değil. Eğer ABD doğru hamleler yapmazsa doların geleceği için hiç iyi olmaz. Altına konusunda ise buna paralel bir durum mevcut son birkaç senedir amerikanın baskısı ile altın çok kötü gidiyor. Yeni yeni ons fiyatı 2000$ seviyesini gördü fakat dünya bu haldeyken Rusya Ukrayna savaşı devam ederken ONS altın fiyatı en kötü 2500-3000$ seviyelerinde olması gerekirdi.

Çin - Rusya - Hindistan - Türkiye bu aralar sağlam Altın alımı yaptı özellikle çin altın rezervlerini fena arttırdı. Diğer ülkelerin merkez bankaları da ufak ufak alım yapmaya başladı. Amerika altın baskılamaya ne kadar daha devam eder bilemiyorum ama globalda Dolar güç kaybetmeye başlarsa Altında çok hızlı yükselmeler görülebilir. ( Bu arada büyük ihtimalle kriptolara da kaymalar olur ) Ben şu an portföyde altın yüzdesini biraz yüksek tutma taraftarıyım. ABD saçma sapan iç işleriyle uğraşırken Çin diğer ülkeler ile görüşmeler yapıyor, uzun süredir devam eden suudi-İran savaşına ara buluculuk yapıyor rusya ukrayna savaşına el atmaya çalışıyor. Eğer bu durum böyle devam eder Çin elini daha da güçlendirir ABD'nin işi çok zorlaşır. Bu arada tabiki ABD hiç boş bir ülke değil sağı solu belli olmaz bu işin içinden sıyrılıp gücünü tekrar gösterebilir. Bu konuda İngiltere Hindistan gibi ülkelerin ve tabiki Yahudi zenginlerin tutumu önemli. Çinin bu kadar güçlenmesinde Yahudi şirketlerin payı çok fazla.

Umarım iç işlerimizi çabuk halledip bu olaylara çok bulaşmayız ve Çine yapılan ABD AB kaynaklı yatırımlar genç nüfusu çok fazla olan ülkemize yani Türkiye'ye kayar..