Dostum, öncelikel çok geçmiş olsun. Buradaki "bişey olmaz" minvalindeki yorumları ciddiye alma.
Karşı tarafın avukatı (Muhtemelen Kadir K.'dır) bu işlerde uzmanlaşmıştır. Daha önce aynı şekilde onlarca, yüzlerce kişiye telif davası açmıştır, kazanmıştır. Onlar davayı kazanamayacaklarını düşünseler zaten hiç bulaşmazlar.
Beni de karikatürden ötürü dava ettiler. Bir sitemde Fazıl Serkan Altuniğne'ye ait tek bir karikatür yayınlamışım. 6 bin TL uzlaşmacıda istediler, ödemedim. Sonra olay mahkemeye intikal etti. Eskiden "uyar/kaldır" şeklinde imiş, ama sonradan yasa değişmiş. Seni uyarma zorunluluğu yok. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi, muhtemelen kendilerine programlar yapmış ve arama motorlarında sürekli arama yapıp, müvekkillerinin eserlerinin yayınlandığı siteleri buluyorlar, dava ediyorlar. Dediğim gibi, ellerinde benzer davaların sonuçları var, her mahkemeye sunuyorlar ve kazanıyorlar.
Ben kaybettim davayı. 6 bin 80 lira (2022 yılı) idari para cezası aldım, 6.080 TL de karşı tarafa avukatlık ücreti ödedim. Uzlaştırmacı harcı ve yargılama harcı olarak da 2 bin küsür ödeme yaptım. İPC için hükmün açıklaması geri bıakıldı, 5 yıl içinde başka suç işleyip ceza almazsam silinecek. Suç işler ve ceza alırsam ödemek zorundayım.
R10'da konu açmıştım meseleyi atlatmak için. Geçen ay başka bir arkadaş bana ulaştı r10 üzerinden, ona da bir mobilya görselini sitesinde kullandığı için dava açmaya hazırlanıyorlarmış. Ondan 30k para istemişlerdi. Sadece bir mobilya resmi. Sen 7-8 film saymışsın, bir resim için 30k istediklerine bakarak, sana insaflı davranmışlar!
Bu konulara vakıf bir avukat ile görüş diycem ama, avukatlar danışmanlık ücreti deyip senden 5-10k isterler. Tanıdık bir avukat olsa en azından yönlendirir.
Durumun gerçekten ciddi olduğunun farkına var, gerekiyorsa kredi çekip uzlaş. Yoksa bu adamların (adam dediğime bakma) gerçekten şakası yok, bu işi büyük bir kazanç kapısına dönüştürmüşler. Ben mahkemeye gittiğimde diğer mahkemelerin duruşma listesine de baktım, neredeyse hep aynı avukat, benzer davalar açmış herkese...