geçtiğimiz aylarda başıma geldiği için direk söyleyim;
1- youtubeden çektim demek sizi kurtarmaz ( siz kendim çektim demişsiniz avukatınız ifadenizi görürse direk hata ettin diyecektir )
2- Afiş fragman v.s ne olursa olsun telif cezası gelebiliyor
3- size mail atma zorunlulukları yok
4- karşı taraf olayı ağırdan alıyor olmasına sevinmeyin bilerek yapılan birşey siz birşeyler yapmalısınız.
özetlemem gerekirse atıl durumda olan ve türkiyede barınan film siteme ( filmler openload patladığında siteyle ilgilenmeyi bırakmıştım ) telif davası geldi. Savcılığa ifade vermeden önce mailin gelmediğini ekran görüntüleriyle kanıtladım, filmlerin açılmadığını kanıtladım. İfade sonrasında haklı görülürseniz dava düşer ama uzlaştırıcı sizi ararsa iş mahkemeye taşınır denildi. Öylede oldu uzlaştırıcı aradı fiyatı söyledi o zaman 50K'dı verdim.
arada 15 gün geçti aynı firma bir daha dava açmış başka filmlerden aynı işleyiş onda da oldu yine para verdim hatta savcıya bu miktarda para istiyolar dediğimde ona biz karışmıyoruz dedi.
eğer dava dosyana bakabilirsen bilirkişinin yaptığı inceleme, ip logları v.s hepsini görürsün öyle siteye bakıp a varmış deyip ceza kesmiyolar ciddi ciddi araştırılıyor.
Ama burada tek ve büyük avantajın şu ( avukatım demişti ) eğer bu ilk suçunuz ise önceden sabıkanız yok veya bir süresi vardı o geçmiş ise cezan ertelenebiliyor ( mesela kavgaya karıştınız ceza aldınız buda davayı olumsuz etkiliyor ) maalesef benim ilk suç olmadığı için hepsini ödemek zorunda kaldım