trk2019 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İnanılır gibi değil az önce forumda gördüm, google'a yazdım bulamadım ama chatgpt anında yazdı verdi diyor, arkadaş bu insanlar nasıl bu kadar cahil kalabiliyor ağlamak istiyorum, sanırım bu chatpgtp'yi bilim kurgu filmlerindeki duyguları ve bilinci olan bir şey sanıyor garibim.

bak kardeş chatgpt dediğin şey internetten copy paste yapan bir araç, bana inanmıyorsan git kurucusu elon musk'a ya da google ceosu pichai'ye sor, bari bilgi birikimin yok yapılan açıklamaları oku yeter, en son dün google ceo'su "bu botları yayıncılara zarar vermeyecek şekilde planlıyoruz" diye açıklama yaptı yani yayıncı (insan) giderse kopyalayacak yeni bilgi gelmez ve botumuz ölür veya eski bilgiler verir demek istiyor.

Ürericisi böyle konuşurken bizim insanımız her zaman ki gibi kraldan çok kralcı yine
Yani nereden başlayacağımı bilemedim ama belli ki bu teknolojinin tam olarak ne olduğunu bilmiyorsunuz. Gerçi maalesef bu konu hakkında atıp tutanların %99'u da sizin gibi. Siz de haklısınız.

2015'den beri LLM üzerine kendi algoritmalarını geliştirmeye çalışan, attention mechanism ile ilk ortaya atıldığından beri (yine 2015 başları) haşır neşir olan, Transformer modeli ile ilgili ilk makale yayınlandığından beri (2017 civarıydı) bu model üzerine kafa yoran ve denemeler yapan biri olarak şunu söyleyebilirim ki kafanızda canlandırdığınız şey ile alâkası yok. "Reasoning" dediğimiz insan akıl yürütmesine denk olabilecek bir yeteneğe sahip bir modelden bahsediyoruz. Üstelik insanlarla karşılaştırıldığında bazı konularda ilk %10'a, bazılarında ilk %1'e giriyor.

Argümanlarınızı kendi mesajınızla bile çürütebilirim.

Örneğin, bu modelin "internette bulduklarını kopyalayan" bir bottan farksız olduğunu söylemişsiniz özetle. Siz bu bilgiyi nereden edindiniz? Yani yeni bir bilgi mi yarattınız yoksa bugüne kadarki toplam tecrübelerinizi, ön yargılarınızı, yaptığınız deneme ve yanılmaları, internette okuduklarınızı ya da okuyup yanlış yorumladığınız Elon Musk ve Sundar Pichai'nin iletilerini birleştirerek ortaya bir sentez mi çıkardınız? Doğru cevap ikinci seçenek. Üstelik bunu da yanlış yaptınız. GPT de bunu yapıyor. Üstelik sizden çok daha büyük bir veri setine sahip olduğu için sizden daha doğru yapıyor. Bu durumda insan üstü olmuş olmuyor mu? En azından sizden daha üstte olduğunu bu mesajınızdaki yorumunuzla bizzat siz kanıtlıyorsunuz.

İnsanoğlunun bu kibrini anlamıyorum. Bilinç dediği şeyin çok özel olduğunu (ki varsa böyle bir şey, sonuçta varsayımda bulunuyoruz, bir yanılsama da olabilir) sanıyor. Bunu da hiçbir şeyle paylaşmak istemiyor. İster inanın ister inanmayın GPT modeli çoğu konuda en başarılı insanlarla yarışabilecek düzeyde. Üstelik bunu bize benzer nöral ağlarla yapıyor.

Sözün özü: GPT sandığınız kadar büyük bir atılım değil. Çok daha fazlası.

Dipnot: Bu konudaki kafa karışıklıklarını gidermek için, olup biteni ve hayatınızı nasıl altüst edebileceğini olabilecek en sade şekilde anlatmaya çalışacağım bir yazı serisi hazırlamayı düşünüyordum ama vakitsizlikten yapamıyordum. Hattâ video olsa daha anlaşılır olur diye düşünüyordum ama ona vakit ayırmam daha zor olacak gibi. Bu mesajınız bende bir motivasyona sebep oldu gibi. Umarım bu konuda zaman yaratabilirim.