Çok geniş ve göreceli bir konu. Ben kendi zaviyemden cevap veriyorum. Muhtemelen, başkaları da kendi düşün dünyalarından etkilendikleri yönler ve yöntemlerden bahsedecektir.
Önce, konu sosyal medyaya gelmeden evvel şunları iyi yapabiliyor olmalısınız.
1) Müşterileriniz olursa, iş yapabilirsiniz. Peki bu müşteriler kimler? Ne iş yapıyorlar? Siz o sektörde tecrübeli misiniz, yoksa sonradan öğrenerek mi tecrübe edeceksiniz?
2) Aynı sektörde, aynı işi yapan farklı iki kurum için stratejileriniz de farklı olabilir.
3) Sonradan öğrenecek birisi iseniz, öncelikle İyi bir gözlemci olmalısınız. Kurum yada işletme, ne üretiyor (hizmet - ürün), hangi özellikleri ile öne çıkıyor, diğerlerine üstün gelen, zayıf düşen yanları vs. Dolayısı ile her sektörü bu şekilde yakından tanımanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle, iyi bir veri analisti, iyi bir veri okur-yazarı da olmanız gerekir. Analitiğinizin ve öngörülerinizin de güçlü olması gerekir.
4) Sektörel trendler var. Mevsimsel, nedensel, aktüel vs. Bu trendleri takip edeceğiniz yerleri iyi bilmeniz gerekiyor.
5) Marka stratejileri de vardır. Yine benzer şekilde, rakiplerin stratejilerini inceleyerek, hizmet vereceğiniz marka ise fikirler edinebiliyor olmanız gerekir. Büyük markaların kampanyalarını takip ederek, belki nasıl bir strateji izlediklerini görebilirsiniz.
6) Sosyal medya araçlarını iyi bilmeniz gerekiyor. Kendi içlerinde barındırdıkları ipuçları var.
Bunları anlamadan, diğer klişe şeyleri yaparak başkalaşamazsınız. Muhtemelen iş yapabilirsiniz ama tatmin edici ödemeler alamazsınız. Sürdürülemez olur. Gerçekten buna hazırsanız, Udemy, Coursera gibi yerlerden eğitimler alabilirsiniz.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Belli başlı müşteri kitlemiz var, web tarafında çalıştığım için; yapabileceğimi düşünerek böyle bir projede yer almamı istediler fakat sosyal medya tarafında çok fazla bilgim olmadığı için düşünmek ve araştırmak istedim. Udemy'de dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi ile ilgili birkaç eğitimim var, henüz başlamadan fikirleri almak istedim.
Tekrar teşekkür ediyorum ilgilendiğiniz için.