dostlar selamlar,

Yorumlarınız ile konu hakkındaki katkınızı beklerim. Öncelikle bunu belirtip devam edelim :

• konuya esas website min ürün tutarı 3000-3500 tl arasında değişen niş bir e-ticaret sitesidir.
  • yeşil çizgiler siteye hizmet sundugum 2 zamanı çok yaklaşık olarak gösteriyor
  • ikisi de %90 oranında iç seo çalışmalarını kapsıyor.
  • ilk çalışmada, 0 km halde alınan siteye sağlıklı bir iç seo temeli atıldı, etkilerini de 20-30 gün sonra gördük.
yapılan çalışmalar genel itibariyle :

• rakip ve sektör analizi
  • arama niyeti ve rakip sayfa güçlü yönler analizi
  • bizim sitenin eksik ve hatalarının tespiti
  • arama görünümü iyileştirilmesi
  • içerik iyileştirilmesi
  • shcema yapısı kurulması
  • iç linkleme hiyerarşi düzeni
  • url yapı düzeni
  • değişen urller için 301 tedbirleri
  • bunun dışında bir takım daha önemsiz kullanıcı deneyimi + teknik seo çalışmaları

site sadece düzgün bir iç seo ile yükselmeye geçti, müşteri ile sonrasında bir çalışmamız olmadı biraz da benim üslup hatamdan kaynaklı sorunlar nedeni ile.

bizim çalışma ile başlayan yükselişi, müşteri backlink çalışmaları ve benim verdiğim rapordaki çeşitli PR çalışmalarını uygulayarak yükselişe devam etmiş, ancak ekim ayı pickinden sonra sitede ani düşüş olunca müşteri nezaket göstererek tekrar iletişime geçti, ve tekrar çalışma kararı aldık.

halen süreci devam eden bu çalışmada şuana kadar yine sadece iç seo iyileştirmeleri ile yakalanan başarıyı görebilirisiniz.

yapılan çalışmalar
  • bilinçsiz site kullanımı sebebi ile oluşan, domain sayfa değerini düşüren spam gereksiz onlarca sayfanın silinmesi (nasıl olduğu hakkında fikir yok ancak temaya ait onlarca demo, gereksiz ve spam algılanabilecek sayfa yayına girmiş) ve daha önce temizlediğim iç rekabet oluşturacak gereksiz etiketler tekrar oluşturulmuş, onlar da temizlendi, kısacası gereksiz içerik temizliği yapıldı diyebilriiz.
  • cache ve sayfa optimizasyonları ile site hızının %50 oranında arttırılması ( X iken 1.5 X )
bu kadar =)

sadece bu çalışmalara gelen tepkiyi, grafiğin nasıl yön değiştirdiğini görebilirsiniz.

konunun amacı iç seonun gücünü vurgulamaktır. tek başına düzgün bir teknik + içerik bazlı iç seo çalışması sizi bir yere kadar getirir. bunu backlink ve diğer dijital pazarlama enstrümanları ile güçlendirmek daha da ileriye götürür.

SEO düşünüldüğünün aksine, inanılmaz gizemli işlerin döndüğü bir konu değildir. Şunu samimi olarak söyleyebilirim ki, pek çok spesifik bilgi, tüm seo kriterleri arasında %10 dan fazla öneme sahip değildir.

Bazı büyük seo firmalarının checklistlerini görüyorum. 200 küsür madde var İçerik / kod oranı şöyle olmalı da, jsler şöyle çağrılmamalı da, bilmem ne de bilmem ne. Benim diyen yazılımcıyı bile kasacak inanılmaz uçuk kaçık yazılım kriterleri var mesela. Emin olun bu firmalar hizmet verdiği milyonluk markaların sayfalarında bunlara bakmıyor bile. Bundan nasıl eminim çünkü milyonluk hacimlerdeki e-ticaret sorgularında ilk sayfalara baktıgınızda, bu checklisteki 200 maddenin 150 tanesine uymadıgını görebilirsiniz

O nedenle ben bu tür checklistleri kasıntı buluyorum, ya da kafa karışıtırıp boşuna ugraşma, biz daha neler biliyoruz neler 200 paylaşıyorsak 500 biliyoruz gibi bir imaj vermek adına paylaşılmış listelerdir. Alakası yok halbuki!!

Kullanıcı deneyimi, kullanıcı anlamak ve ona uygun bir sayfa tasarlamak, kaynak kodunda ise aynı amacı Google'a düzgün aktarabilmek, ve de kaliteli bir backlink ağı oluşturmak. Bu işin gerçekten yüksek oranda temeli budur.

Şuan Google'un ölçebildiği herşey manuple edilebilir. Ve Google manuple edilen şeyleri da artık daha değersiz kılıyor, %100 başaramasa da kılmaya çalışıyor.
  • İçerik mi? Chatgpt ile kralını yazıyorsun, seo uyumu anlamında. Kullanıcıya gram faydası olmayan ama pek çok seo kriterinden geçen içerik yazmak içten bile değil .
  • Hız mı? son kullanıcıya 10 saniyede açılıp pagespeedten +90 alan sitleler görmek zor değil. Eklentilerle mümkün.
  • Backlink mi... yazmıcam bile. 10 saniyede 10milyon baloncuk misali...
Herşey manuple edilebilir, tek birşey hariç : Kullanıcı davranışı. Organik trafik davranışını manuple edemezsiniz.
  • Arama sonuçarı tıklanma oranını
  • sayfada kalma süreni
  • sayfa gezinmelerini
  • hemen çıkma oranını
  • sayfadaki mouse ve klavye davranışlarını
  • vs.vs.
  • bunlarda kalıcı başarı ancak organik bir başarı ile sağlanır
O nedenle de şuan Google gözünde en kıymetli olan şey budur.

Ve uzun zamandır bu konuda strateji üreten ve olumlu olumsuz pek çok sonucu tecrübe eden birisi olarak, iç seo ile iyileştirilen kullanıcı deneyiminin şuan en etkili ve önemli seo kriteri oldugunu söyleyebilirim. İçerik kraldır evet, çünkü o da kullanıcı davranışını etkileyen önemli faktörlerdendir. Hız da önemlidir evet. Çünkü o da kullanıcı davranışının bir parçasıdır. Ancak kullanıcı davranışı arama sonuçlarından başlar ve sitenizden çıkılana kadar devam eder. Ye mek se pe ti ya da çi çek se pe ti gibi slteler 5 saniyede açılsa girmeyecek misin? gireceksin. r10 a girmek için dakikalarca beklediğim oldu benim. Sizce bu yavaşlık r10 u etkiledi mi? Hayır. Tam aksine, bizler inatla girmeey çalıştıgımız için belki hanesine artı bile yazdı. Önemli olan 1 saniyede açılmaktan ziyade, bunu sağlayabilmek işte. Bu da bir kullanıcı davranışıdır. O nedenle pek çok önemli sektörlerde sayfa hızı felaket olmasına rağmen üst sırada olan site göreblirsiniz.

Bunu otorite ile açıklayabilirsiniz. Haber siteleri mesela. Evet ama Haber sitelerine o otoriteyi veren nedir? Her gün binlerce kişiden aldıkları direct girişler, marka adıyla girişler, sosyal medyadan girişler. Google arada olmasa dahi bu siteye girip dakikalar, saatler harcayan organik trafiktir. Bunlar da kullanıcı davranışı sonucudur yani.

Forumda bazı konular o kadar fazla tartışılıyor ki. İnsanları görüyorum 3 saniye olan açılış hızını yarım saniye düşürebilmek adına günlerini, haftalarını harcıyor. Önemsiz demiyorum fakat açılış performansı kullanıcı davranışı olgusunun sadece bir kısmıdır, ve de çok daha önemli şeyler var. Aynı site sahipleri kullanııcyı anlamak, Google sıralamalarındaki durumun sebebini anlamak, neden ben değil de onlar çıkıyor, benden farklı ne sunuyora bakmak için 1 gününü ayırsa konuyu çözecek belki de.

Kısacası, tahmin edilenin aksine, başarılı seo çalışmaları tıp, hukuk kitaplarını kıskandıracak çok gizemli, sıradan insanların asla ulaşılmayacağı özel bilgilerle değil, farklı bir perspektif yeteneği ve tecrübeye dayanan, basit bir empatik bakış açısı ile sağlanabilir ,

Sitenize Google gözüyle değil de, kullanıcı gözüyle bakmaktan başlayınız.

O zaman şöyle bir şikayetiniz olmayacak asla :

Alıntı
İçerik yazıyorum, 6. sıradan sıralama alıyor, sonra ilk 100 den kayboluyor.
Bakın dostlar, Google size çok şans verir. Kısmi arama sorgularında sizi ilk sayfada çıkarır. Ve sizi test eder, o pozisyonun hakkını ne kadar veriyorsunuz diye. Bunu dfa kullanıcı davranışı ile ölçer. Ve siz sınıfta kalınca da sizi ilk 100 den postalar.

Yazımı bitirirken, asla manuple edilmez dedim ya, özür dilerim, edilebilir. Şuan arama sonuçlarını *iç eden .pl .pw siteler tam da bunu başarıyor. Kullanıcı davranışlarını farklı tekniklerle manuple ediyor. Ama elbette kalıcı değiller. Çünkü Google bir yerde kullanıcı davranışı ölçümünü farklı bir noktaya taşıyıp onları da eleyecek

Sevgi ve selamla

Buraya kadar okuyana sonsuz

Not: yazım hatam varsa affola, çok uzun oldu gece gece =)

Yazıyı faydalı bulduysanız diğer ipucu içeriklerim:
  1. Backlink Paketleri Memnun Olanlar vs Olmayanlar
  2. Domain SEO İçin Neden Önemlidir?
  3. Önden Ödeme Talep Eden SEO 'cular
  4. AI İçerikler İle Sitenizin Geleceğini Riske Atmayınız
  5. ��"Ya Tutarsa" SEO Hizmetleri��
  6. Max Kaç Linke İzin Var Hocam? Seni gidi seocu seni
  7. Milyonlarca Backlink İçin Link Reddetme (Disavow) Çalışmasına Dair Analiz ve Tavsiyeler
  8. SEO için Boşa Harcanan Paralar
  9. Site Alırken, Trafik Değerlendirmesi Yaparken Buna Dikkat Edin!
  10. Backlink Alırken Backlink Analizi Yaparken Kaçırdığınız Şeyler��
  11. SEO'da Sezgiselliği Dikkate Almıyorsan��, Baştan Kaybediyorsun!
  12. Doğru Bilinen Yanlış : Manuel Eklenen Backlink İyidir��
  13. Rakip Analizi Yaparken Backlinkleri Yorumlamak��
  14. Doğru Bilinen Yanlış : Disavow Yapmak Spam Score Düşürmez