Yumurta fiyatlarındaki değişiklik dikkatimi çekti, bundan aylar önce 10₺'ye getir sağolsun 15x2 yumurta alıyordum, o sıralarda Rize'deyim, 40 lira falandı 30'lu yumurtalar, kısa bir süre geçmesine rağmen bir anda neredeyse 2 kat fiyatına çıktı, bu süreçte mazot yine aynı fiyat değil miydi, taşıma açısından bir sıkıntı çıksa sanmıyorum, acaba fiyat neden 2 katına çıkıyor, ben ekonomiyi savunmuyorum ama perspektif bakacak olursak biraz da üreticiler olarak çıkarımızı düşünüyor olabilir miyiz? /Ekonomiyi savunmuyorum/
Yumurta demek, tavuğun gelişigüzel içinden çıkardığı bir şey değil.
Yumurta deyince, ısınma problemi vardır. İyi ısınmayan tavuk, günde 1 yumurta, iyi ısınan tavuk günde 1,5 yumurta verir.
Yumurta deyince, yeme problemi vardır. İyi yemeyen tavuk günde 1 yumurta, iyi yiyen tavuk günde 1,5 yumurta verir.
Tavuklar yaşlandıkça verim düşer. Tavuklar hastalanırsa verim düşer. Girdi düşerse, çıktı da düşer.
Yumurta deyince, barınma, bakım, hastalıkla mücadele, genç nüfus vs. bir çok parametre girer.
Konjonktürel bakarsanız, bunların her birinin veya herhangi birinin maliyeti artarsa, yumurta maliyeti de artar. Benzine zam gelmedi, o halde yumurtaya da zam gelmez bakışı doğru bir bakış olmaz.
Doğru bakış şudur. 3 sene - 5 sene - 10 sene önce neden böyle olmuyordu?
Şu anda, tüm parametreleri etkileyen ve yolunda gitmeyen SEBEP ne?
- Bu sebebi çözen, tüm sorunların çözümünü de bulur. Bence, bu sebep PİYASALARA OLAN GÜVEN'dir. Güven olmayan yerde, milyon tane ekonomist çalıştırın. Güveni tesis edemiyorsanız, baş aşağı gidişi durduramazsınız.