Merhabalar herkese, öncelikle kısaca kendimi tanıtayım. 31 yaşında farklı bir sektörde hali hazırda mevcut çalışan istanbul halkalıda ikamet eden birisiyim. Uzun süre düşündükten sonra, 2 haftadır yazılım alanında kendimi geliştirmek adına udemy üzerinden python dersi almaya başladım ayrıca youtube'da bir kanalın python giriş video serisini izliyorum, ve yazbel python eğitim kitabını takip etmekteyim. Şu an için herşey çok güzel gidiyor, dinlediğim şeyleri anlıyorum, pratik yapıyorum sürekli, çok zevk alıyorum ve emek sarfediyorum her gün en az 2-3 saatimi ayırıyorum. Aklıma takılan bazı sorular var boş zamanlarımda cok fazla makale ve blog da okumaya calısıyorum ancak bazı konularda herkes farklı şeyler söyleyebiliyor, her konuda mantıklı bir gelişim isteyen birisi olarak ve çok fazla yazılımcı çevresi olmayan birisi olduğum için bazı konularda sizin fikirlerinize ihtiyaç duymaktayım. Cevap yazan vakit ayıran herkese teşekkür ediyorum şimdiden.
1- Front end tarafı pek ilgimi çekmiyor, grafikler web tasarım hiç ilgimi çekmemişti ki lise de web tasarım bölümü okuduğum halde. Mobil uygulama, yapay zeka, bot sistemleri alanı ilgimi çekiyor o alanda ilerlemek istiyorum. Genel itibariyle her şeyden biraz biraz bilmekten ziyade bir konuda ustalaşmak taraftarı olmuşumdur ama yazılım alanında tek bir dil bilip bütün back end i o dille halledeyim mantığı pek işlemiyor sanırım. Ancak şöyle de bir durum var bir dilde gerçekten iyi olmak sürekli o dile dair kendini güncel tutmayı da gerektiriyor galiba sürekli ortaya cıkan farklı kütüphaneleri modülleri takip etmek gibi... O yüzden sizce en mantıklı olanı bir adet programlama dili yetmeyecektir ama kendine 2 tane dil seçip o dilde ustalaşmak mıdır yoksa bütün dillere hakim olmaya mı çalışmalı. Ve bu alanda şöyle bir durum var mı " Sadece python ve örnek veriyorum java dillerine hakim olsan sektördeki back end alanında bilgi ihtiyacının %90ını karşılarsın veya c ile yapabileceğin herşeyi zaten java ile de yaparsın gibi ".
2- Gözlemlediğim kadarıyla bazı programlama dilleri arasında işlev benzerlikleri var ve geriye kalan farklılıklar o programlama dillerinin varlık sebebini açıklıyor. Yani c++ ile yapabildiğin çoğu şeyi c# de de yapabiliyorsun genel itibariyle. O yüzden işi bilen arkadaşlar olarak şu 2-3 dile gerçekten hakim olana kadar çalış deseydiniz bunlar hangi diller olurdu ?
3- İşin Front end ve grafik tarafı pek ilgimi çekmiyor özellikle grafik tasarım gibi alanlarda beceriksiz olduğumu da söyleyebilirim. Back end alanında ilerlemek isteyen birisi en azından kendi işini bilecek kadar html/css öğrenmek zorunda mıdır yoksa bu alanlar tamamen kopuk olabiliyor mu birbirinden ?
4- Henüz öğrenme aşamasındayım çok fazla yardıma ihtiyacım olmuyor ancak şu anlık en azından python için soruyorum, her konuda herşeyi sorabileceğim yardımlaşma soru-cevap kanalları varmı whatsapp, telegram, discord gibi varsa söyleyebilir misiniz?
Ve harici tavsiyeleriniz varsa da beklerim, teşekkürler...