Merhaba dostum, öncelikle ilk sorundan başlayalım; SEO arama motorlarının (Google, Yahoo, Bing gibi) yapılan arama sorgusuna karşılık gösterdiği sitelerin neye göre sıralandığını belirleyen bir teknik durum. ( SEO burada tek bir etryde anlatılacak kadar basit bir şey değil, çok çetrefilli ve uzun soluklu bir çalışmanın ardından sonuç göreceğin bir iş. )
"Siyah erkek spor ayakkabı" araması yaptığında yada "Siyah çizgili erkek spor ayakkabı" yazdığında farklı sonuçlar görmen gibi. İl sıradaki web sitesi neden ilk sırada yada ikinci sıradaki web sitesi neden ikinci sırada diye düşündüğünde cevap Google'ın 200 farklı kritere göre sıralamaları belirlediği algoritmasında yatıyor. İşte bu algoritmaya göre bir web sitesinde yaptığımız içerik, anahtar kelime, backlink ve teknik çalışmalara yada ayarlamalara toptan SEO diyoruz.
Şimdi gelelim senin müşterin için yapacağın siteye. Öncelikle one page siteler genellikle tek bir ürün yada hizmetin (affiliate amaçlı da olabilir) Google veya sosyal medya reklamları kullanılarak ziyaretçi çektiğin sitelerdir. Rekabetin uzayda olduğu bu ortamda, SEO açısından ne yazıkki pek bir şansı olmaz. Tabi müşterinin hangi sektörde ve ne amaçla web sitesi yaptırdığını bilmiyorum dolayısıyla nasıl bir içerik ve anahtar kelime stratejiniz olacak ve hangi siteler ile rekabet edecek asıl önemli nokta bu.
Bazen müşteriler çeşitli anahtar kelime istekleri ile geliyor, mesela "tek kullanımlık siyah ortopedik maske" yazıldığında ilk sayfada olalım diyorlar. Bu anahtar kelime için hacim yok ayda 5-10 arama ile sınırlı haliyle böyle bir kelimede ilk sayfada olmak kolay ancak 5-10 bin arama hacmine sahip bir sorgu için (mesela tek kullanımlık maske gibi) rekabet hayli fazla. Rekabet ettiğin web sitelerinin bu konuda 10larca sayfası, yüzlerce ürün sayfası/blog yazısı varken senin tek sayfalık bir site ile rekabette pek şansın olmuyor. Bu açıklamayı müşterini doğru yönlendirmen için yaptım sonra neden Google'da yokuz diye şikayet etmesini daha baştan önlersin.
Son olarak hosting için ücretli bir tercih yapman daha mantıklı. Sonuçta müşterinin farklı talepleri de olacak SSL sertifikası yada email hesapları gibi. Ücretsiz hostinglerde bulamayacaksın ve tekrar arayışa gireceksin. Biz Hostinger kullanıyoruz genellikle ancak Türkçe destekleri olmadığı için farklı bir firma seçebilirsin.
SEO öğrenmeni şiddetle tavsiye ederim, biraz uzun bir süreç istiyor sadece ancak her bir yeni yetenek seni geliştirir. Umarım faydalı olur.
Öncelikle soruma bu değer verip bu kadar uzunca anlattığınız için teşekkür ederim.
Fazla gelmeyecekse şunu da sorsam;
Google reklamları için websitesinde optimize edilmesi gereken bir şey var mıdır? Şu yüzden soruyorum ben dediğim gibi basit bir HTML & CSS kurmak yerine wordpress tarzı bir şey kurmak daha mı iyi olur?